CENTAR SVETA JE U SREMU: Građani ovog srpskog grada ponosni su na njegov položaj, kažu da vage ovde mere najpreciznije!

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Sigurno niste znali da stanovnici ovog našeg grada žive u centru sveta, osim ako ne živite tamo.

zemlja
Shutterstock

Ruma, simpatičan grad u Sremu, može se pohvaliti time da se nalazi tačno na 45. geografskoj paraleli severne Zemljine polulopte. Meštani vole da kažu da žive u centru sveta, a taj položaj ima i svoje zanimljive strane.

Naime, naučnici su utvrdili da težina tela, koja zavisi od gravitacije, varira u zavisnosti od udaljenosti od centra Zemlje. Kako Ruma leži baš na 45. paraleli, koja je tačno između ekvatora i pola, ovde su merenja težine najpreciznija.

Kad su naučnici pravili međunarodni sistem mernih jedinica, svi standardi su postavljeni na ovoj srednjoj udaljenosti od centra Zemlje, pa je Ruma, zahvaljujući svom položaju, pravo mesto gde vage mere najpribližnije standardima.

Inače, kažu da 45. paralela prolazi u Rumi, baš kroz ulicu JNA. Pa, ako želite da precizno izmerite težinu ili nešto drugo – Ruma je pravo mesto za to!

Meštani se ponose svojim gradom i često se šale da im to što žive na tako posebnom mestu daje neku vrstu prednosti. Bilo da je u pitanju preciznost merenja težine ili jednostavno uživanje u centru sveta, Ruma svakako ima svoje čari!

Komentari(0)

Loading