BILA INSPIRACIJA ČUVENOM TOMI: Obožavana, ali NIJE BILA SREĆNA, tragično je završila život, ovo je njena priča

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Rođena kao Zilha Bajraktarević, ostala je upamćena kao jedna od najpopularnijih izvođača narodne muzike i tradicionalnih sevdalinki u bivšoj Jugoslaviji.

BILA INSPIRACIJA ČUVENOM TOMI: Obožavana, ali NIJE BILA SREĆNA, tragično je završila život, ovo je njena priča
Printscreen/Youtube

Silvana Armenulić, umetničko ime koje je odjekivalo širom bivše Jugoslavije, postala je sinonim za jedinstven stil pevanja i neponovljiv glas. Njena pesma "Šta će mi život," delo Tome Zdravkovića, postala je jedan od najprodavanijih singlova na ovim prostorima, obeleživši zlatno doba narodne muzike.

Nažalost, njen život je prekinut tragično, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kada je imala samo 37 godina. U toj nesreći su nastradali i njena sestra Mirjana, koja je bila u drugom stanju, kao i violinista Rade Jašarević.

Tragedija je sve dodatno potresla su nerazjašnjene okolnosti u vezi sa nesrećom. Vozilo u kojem su se nalazili, Ford Granada, kretalo se brzinom od oko 150 kilometara na sat kada je iznenada prešlo u suprotnu traku i sudarilo se s kamionom. Desna strana automobila je tako snažno udarila u kamion da je prednji desni točak bio potpuno izvaljen, a vozilo se podvuklo pod kamion.

U kanalu pored puta pronađena je polomljena violina, a ono što je dodatno podstaklo misteriju je da su trebali biti u Beogradu, a nesreća se dogodila na pola puta do njega. Postojale su čak i spekulacije da je Silvana možda bila za volanom u trenutku sudara, što je dodalo još više nejasnoća ovom tragičnom događaju.

Silvana Armenulić ostala je upamćena ne samo kao vanserijska umetnica već i kao osoba koja je živela život punim plućima, ali je taj život, nažalost, bio kratak i buran.

Njena povezanost s Tomom Zdravkovićem, jednim od najpoznatijih boema i pevača narodne muzike, takođe je ostala zabeležena u večnosti. Toma, koji je bio duboko zaljubljen u Silvanu, nikada nije imao hrabrosti da joj otkrije svoja osećanja, jer je ona bila udata za Radmila Armenulića, poznatog jugoslovenskog tenisera. Njegova tuga nakon njene smrti bila je neizmerna.

Toma i Silvana Printscreen/Youtube
 

Film "Toma" oživeo je njihovu priču, a glumac Milan Marić je maestralno dočarao Tominu duboku emociju i povezanost sa Silvanom. Njegove reči iz filma, "Ne meri se život po broju godina na koji ga razvučeš, već koliko života staviš u svaki dan," postale su simbol Tomine boemske duše i njegove strasti prema životu, ali i prema Silvani.

Njihova umetnost, isprepletena s ličnim pričama i emocijama, ostaje zapisana u večnosti, kroz pesme koje se i danas pevaju i kroz sećanja koja ne blede.

Komentari(0)

Loading