SRPSKA SELA ČIJA IMENA SMEŠNO ZVUČE Donje Brijanje, nije ono što ste pomislili, a nije ni najčudnije

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

U Srbiji postoje mnoga sela sa nesvakidašnjim i neuobičajenim imenima. Neka od njih su zaista neobična i često izazivaju smeh.

Donje Brijanje
Printscreen/Youtube

Donje Brijanje, nije ono što ste pomislili, u pitanju je je selo kod Leskovca i ima baš zanimljivo ime. Iako zvuči smešno, poreklo imena je drugačije i ne odnosi se na brijanje. U turskim popisima (15-17. vek) zabeleženo je kao Brijan, a gotovo sigurno nije od reči "brijati" ili neke druge slovenske reči. Veruje se da potiče od latinskog toponima Urbriana, koji se odnosio na utvrđenje u blizini Niša.

Sisevac (ili stariji oblik imena Sisojevac) je selo kod Paraćina i nosi ime po istoimenom manastiru, a manastir je dobio ime po hilandarskom igumanu Sisoju. To je monaško ime koje potiče iz koptskog (staroegipatskog) jezika.

Smrdan je naseljeno mesto grada Leskovca u Jablaničkom okrugu. Prema popisu iz 2022. godine bilo је u njemu 90 становника, nema puno stanovnika ali je u tekstu ponelo titulu najsmešnijeg.

Smrdić, zahvaljujući lokalnom funkcioneru, koji je poreklom iz tog sela, ime sela Smrdić promenjeno je u Izvor. Kako kažu, smetalo mu ružno ime sela, pa rešio da ga promeni. Ipak i dalje je ostalo da se za meštane tog sela kažu da su iz Smrdića, pa čak i navigacija ga pokazuje kao Smrdić.

Visibaba, ovo ime doslovno znači "baba koja visi" i odnosi se na cvet. Selo kod Požege je ponosni vlasnik ovog imena, koje se već u turskom popisu iz 1476. godine pominje kao Gornja i Donja Visibaba.

Valakonje ovo selo sa smešnim imenom se nalazi u opštini Boljevac. Iako može delovati neobično, ime nije dobijeno ni od reči "vala", ni od "valja se", već se zapravo zove po vrsti drveta jove.

U opštini Gadžin Han nalazi se selo koje se već 500 godina zove Krastavče. Asocijacija je jasna, ali meštani tvrde da ovde ne rastu mali krastavci.

Gola Glava se nalazi u opštini Aleksinac.

Muzaće, ovo selo je takođe upalo u kategoriju smešnih imena sela.

Palestina, ime koje asocira na daleki Bliski istok, ali selo Palestina se ipak nalazi u opštini Aleksinac u Srbiji.

Žbevac: Još jedno selo sa zanimljivim imenom. Poreklo njegovog imena ostaje misterija.

Obzir je još jedno mesto sa čudnim imenom. Bez "obzira" na radoznalost ovo ime je takođe  teško dokučivo.

Dupeljevo, iako zvuči smešno, poreklo imena nije potpuno jasno, ali zvuči smešno.

Srbija je bogata raznovrsnim toponimima koji često kriju interesantne priče i istoriju, pa bi ovde moglo da se nađe još puno zanimljivih imena.

Komentari(0)

Loading