ŠTA SELO ZNAČI NAŠOJ DECI Bliskost sa prirodom i sloboda, istraživanje i avantura

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Boravak na selu je kao čarobna avantura koja se otvara pred decom, pružajući im nezaboravne trenutke u skladu sa prirodom i tradicionalnim okruženjem koja diše u ritmu svakodnevnog života daleko od gradske nervoze i vreve.

deca
Shutterstock

Raspust je i naši mališani imaju vremena na pretek, mnogi su već otišli kod baka i deka na selo, a koliko to znači za njih, pokušaćemo da dočaramo u nastavku teksta.

Svako jutro je poziv na istraživanje - miris trave meša se s pesmom ptica. Deca uče da žive u skladu sa prirodom, trčeći bosi po livadama i upijajući miris divljeg cveća. Svaka livada i puteljak postaju pozornica za njihove avanture, gde uče o biljkama i životinjama.

U seoskim sredinama deca osećaju sigurnost i uče se da budu upućeni jedni na druge. Okruženi su ljudima koji znaju ko su, odakle dolaze i kome pripadaju. Osećaj sigurnosti nije samo puki osećaj, već duboko ukorenjen deo svakodnevnog života.

Boravak na selu za mališane ne znači samo živeti - to znači biti deo zajednice koja poznaje svoju tradiciju i svoje vrednosti. Svaki deo dana je prilika da se da se sazna nešto novo, bilo da je reč o posmatranju dedinog rada u polju ili kako baka obavlja poslove u bašti i oko domaćih životinja. Ovde se vreme meri na drugačiji način nego u gradu, i raste se sa pričama koje se prenose s kolena na koleno.

U selu za decu, rad nije samo obaveza, već i oblik učenja. Deca se uče odgovornosti radeći sa starijima, učeći pritom kako se vodi računa o zemlji i životinjama. Ova iskustva ne samo da razvijaju veštine već i karakter, podstičući samostalnost i timski duh.

Na selu, deca rastu uz sveže voće i povrće koje su i sami pomogli da se uzgoji. Svaki zalogaj je pun ukusa. Ovde obrok za njih nije samo hrana, već i lekcija o zdravom načinu života, o vrednosti hrane i o trudu koji je potreban da se proizvede.

Svaka šetnja sa drugarima u šumu ili po livadama je prilika za istinsku avanturu, savladati prepreku, popeti se na drvo, istraživati, sve ovo su nezaboravna iskustva za našu decu.

U konačnom, boravak na selu je kao život u bajci gde je svaki susret prilika za učenje i svaka zajednica dom. Ovo iskustvo uzrasta s našom decom, pružajući im temelj za ceo život.

Komentari(0)

Loading