BIZARNI SRPSKI OBIČAJI Tobelije, sororat, svadba za pokojnika..

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Naša istorija beleži brojne neobične običaje koji nam danas deluju apsurdno i besmisleno. Iako su ovi običaji u neka davnija vremena smatrani normalnim, danas ih smatramo bizarnim.

BIZARNI SRPSKI OBIČAJI Tobelije, sororat, svadba za pokojnika..
Shutterstock

Evo nekoliko takvih običaja koji su bili prisutni u nekim krajevima Srbije:

Tobelije

Ponekad se dešavalo da devojka ne može ili ne sme da se uda, jer u njenoj kući nema muškog potomka. U takvim slučajevima, ona se zavetovala da se nikada neće stupiti u brak. Oblačila bi muška odela, dobijala muško ime i preuzimala sve muške radove u kući. Na taj način je nastavljala kult porodice, makar za još jednu generaciju. Ove žene su živele kao muškarci i time održavale patrijarhalni sistem.

Veridba u kolevci

Ovaj bizarni običaj poznat je i kao “veridba u trbuhu”. Roditelji bi se dogovarali da njihova deca, pod uslovom da im žene ostanu trudne u istom ili približnom trenutku, kad odrastu stupe u brak. Ukoliko su ta deca istog pola, postajali bi pobratimi ili posestrime. Ovakvi dogovori su bili poštovani, jer nije smela da se pogazi roditeljska reč.

Snohačenje

Ovaj običaj potiče još od Južnih Slovena i predstavlja intimni odnos između svekra i snaje, uglavnom zbog seksualne nezrelosti ili odsustva sina. Snohačenje se upražnjavalo do njegovog punoletstva. Nažalost, često su se rađala deca kao rezultat ovog bizarnog običaja, a naročito je bio rasprostranjen u Pomoravlju1.

Svadba za pokojnika

Ukoliko bi preminuo momak ili devojka koji nisu stigli da stupe u brak tokom života, na sahranu bi se dovodila osoba suprotnog pola. Dovedena osoba bi se, kao i pokojnik, oblačila u svadbeno odelo, a zatim bi se obavljao ceremonijal stupanja u brak koji je pratila i muzika.

Otmica

Otmica je poseban oblik stupanja u bračnu zajednicu. Može biti prividna ili prava. Prave otmice nisu bile čest slučaj kod nas, jer su postojale oštre zabrane i kazne za počinioce. Prividna ili dogovorena otmica izvodila se sporazumom među momkom i devojkom, često u dogovoru sa roditeljima. Često su sa sobom nosili oružje, jer nije bila retkost da roditelji pripucaju na otmičare.

Levirat

Levirat je vrsta braka u kojoj je brat preminulog muškarca obavezan da se oženi udovicom svog brata. Ovaj običaj je praktikovan u društvima sa snažnom strukturom klana. Reč “levirat” potiče od latinskog izraza “levir”, što znači “muževljev brat”.

Sororat

Sororat se odnosi na muškarčev brak sa sestrom njegove preminule žene. Ovaj običaj se obično praktikuje nakon smrti žene ili ako je ona dokazano neplodna.

Iako su ovi običaji danas deo prošlosti, zanimljivo je saznati kako su se ljudi nekada ponašali i šta su smatrali normalnim.

Komentari(0)

Loading