OTROVNE BILJKE SRBIJE Skrivena opasnost u prirodi

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Dok su neke biljke simboli zdravlja i lepote, poput ruža ili lavande, druge skrivaju toksične supstance koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak smrt.

ricinus
Shutterstock

Srbija, bogata raznolikim biljnim vrstama, nije izuzetak, te je važno upoznati se s otrovnim biljkama koje se mogu naći u prirodi ovih krajeva. U ovom tekstu pomenućemo nekoliko otrovnih biljaka, njihove karakteristike, lokalizaciju i potencijalne opasnosti koje nose za ljude i životinje.

Ricinus

Ricinus je grm ili malo drvo koje se može uzgajati i kao ukrasna biljka zbog svojih dekorativnih listova i plodova. Međutim, treba biti oprezan jer svi delovi biljke, uključujući listove, plodove i sjemenke, sadrže ricin. Semenke ricinusa su posebno opasne jer su male i privlačnog izgleda, a njihov unos može dovesti do teških trovanja.

Simptomi trovanja ricinusom mogu uključiti ​​mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv, pa čak i neurološke simptome poput konfuzije i grčeva. U težim slučajevima, može doći do otkazivanja bubrega, šoka i smrti.

Stoga je važno biti oprezan i izbegavati rukovanje ricinusom bez zaštitnih rukavica i odeće, te posebno voditi računa da se ne dozvoli pristup semenkama ove biljke, posebno maloj deci koja bi ih mogla progutati.

Gorocvet (Adonis vernalis)

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz familije ljutića raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Ima prelepe cvetove, ali je otrovna. Njene semenke sadrže alkaloide koji mogu izazvati dezorijentisanost, podrhtavanje mišića, delirijum, pa čak i komu i smrt u najtežim slučajevima.

Jagorčevina

Ima lepe cvetove, ali je otrovna. Sadrži alkaloid kolhicin koji može izazvati ozbiljno trovanje.

Tatula (lat. Datura stramonium)

Otrovna biljka koja pripada istom rodu kao krompir i paradajz. Raste u Srbiji i može izazvati ozbiljno trovanje zbog prisustva alkaloida poput skopolamina i atropina.

Mrazovac (lat. Mandragora officinarum)

Biljka koja je poznata kao otrovna, ali takođe ima i medicinsku upotrebu u pravilnim dozama. Raste u prirodi u nekim delovima Evrope, uključujući i Srbiju, gde se može naći u divljini.

Mrazovac sadrži alkaloide, kao što su skopolamin i hioscijamin, koji mogu izazvati različite efekte na telo, uključujući halucinacije, dezorijentaciju, ubrzan rad srca i druge simptome. Zbog ovih svojstava, biljka se smatra opasnom.

Ako se naiđe na mrazovac u prirodi, preporučuje se izbegavanje rukovanja sa biljkom, jer može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se nepravilno koristi.

Ovo su samo neke od otrovnih biljaka koje možemo naći na našim prostorima. Prilikom boravka u prirodi uvek treba s dozom opreza pristupiti čak i biljnom svetu, naročito kada smo sa decom.

 

Komentari(0)

Loading