Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima

Jako nevreme koje je pogodilo Zapadnu Srbiju pričinilo je veliku štetu poljoprivrednim kulturama, a osim voća koje je prispelo na berbu, nije pošteđen ni krompir koji je u u pojedinim krajevima u punom cvetanju, istraživali smo kakav je potencijal u ovom periodu za njegov razvoj.

zlatica
rina

Rani krompir je već odavno stigao, trenutno je u različitim fazama, što zavisi od froka setve i nadmorske visine. Slavko Damljanović iz Ljubića kraj Čačka kaže da je krompir u njegovom povrtnjaku u fazi precvetavanja.

- Proleće je bilo sušno, i nije baš pogodovalo krompiru, vršio sam jedanput zaštitu protiv zlatice i plamenjače. Nisam baš zadovoljan trenutno, jer nije bilo snegova da natope zemlju, a i kiše nije s proleća bilo mnogo, pa i navodnjavam koliko mogu u manjoj količini, jer je brdo”, rekao je za RINU Slavko Damljanović, povrtar iz Ljubića.

zlatica rina
 

Najučestalije bolesti krompira su plamenjača i pegavost lista te povrtarske kulture, a tamo gde je vršena redovna zaštita te povrtarske kulture, tih simptoma gotovo i da nema ili ih ima manje.

zlatica rina

- Sada je osetljiva faza krompira, da bi održali ovu kulturu kvalitetnom, potrebno je da nastave sa zaštitom, sa registrovanim fungicidima za ovu namenu. Prilikom primene treba da vodimo računa da svaki put koriste različitiu aktivnu materiju zbog bolje efikasnosti. Za bliže informacije naši proizvođači se mogu obratiti nama u savetodavnoj službi, gde mogu dobiti preciznije informacije. Inače, padavine su prisutne, ali su lokalnog karaktera, pogodni su uslovi kako u voćarskim usevima, tako i u povrtarskim za razvoj bolesti i štetočina”, zaključila je Ljiljana Stojković Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja Savetodavne i stručne službe Čačak.

Komentari(0)

Loading