MOĆNO Organsko sredstvo za suzbijanje štetočina preporodiće vašu baštu, a vi ćete jesti najzdravije voće i povrće

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Soda bikarbona je potpuno organski dodatak u bašti. Deluje tako da povećava pH vrednost lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora.

bašta
Shutterstock

Koristi se u zaštiti povrća, voća i cveća od štetočina.

Rastvor sode bikarbone

Rastvorite 50 grama sode bikarbone u 10 litara vode. Ovaj rastvor se preporučuje za prskanje povrća svakih sedam dana, posebno nakon kiše, jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

Dodajte ulje i deterdžent

Za bolje delovanje, u dve litre vode dodajte kap biljnog ulja (kao što je maslinovo) i kap deterdženta za pranje posuđa, kao i dve kašike sode bikarbone. Biljno ulje će služiti kao fiksator, a deterdžent omogućava bolje raspršivanje sode. Pazite da deterdžent ne sadrži izbeljivače, koji bi mogli štetno delovati na biljke.

Preparat u kombinaciji s mlekom

Možete napraviti preparat tako što ćete u jedan litar mleka dodati jednu kašiku sode bikarbone i to umešati u 10 litara vode. Ako smanjujete količinu vode, pazite na razmere i smanjite i količinu sode i mleka kako rastvor ne bi bio prejak i ne bi spržio listove biljaka1.

Primena sredstava

Pre primene sredstva, preporučuje se da se biljke prvo prskaju samo vodom, a nakon toga pripremljenim sredstvom. Sredstvo treba primeniti temeljno po celoj biljci, uključujući i donju stranu lišća. Postupak ponovite nekoliko puta, ali pazite da ne oštetite biljku i ne koristite prejak rastvor.

Soda bikarbona je efikasna jer njena visoka alkalnost razbija hemijske spojeve pesticida na manje i bezopasnije molekule. Preporučuje se da povrće i voće ostavite da odstoje u vodi sa dodatkom sode bikarbone dvadeset minuta do pola sata. Nakon potapanja, povrće ili voće dobro operite.

Ove metode su prirodne i mogu pomoći u smanjenju količine pesticida na povrću koje konzumirate.

Komentari(0)

Loading