NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU Verovanja za Veliki petak su brojna, interesantno je ono vezano za neudate devojke

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Na Veliki petak, koji je najtužniji dan u hrišćanstvu, postoje mnogi običaji i verovanja.

Veliki petak
Shutterstock

Domaćice se od ranog jutra bave farbanjem jaja. Jaja su od najstarijih vremena simbol rađanja i pobede nad smrću. Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je istovremeno i boja vaskrsenja. Vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Postoji legenda da su stražari, čuvajući Hristov grob, jeli pečenu kokošku, a uplašenom drugu se smejali uz reči: “Hrist će da oživi kad ova pečena kokoška snese crveno jaje pa poleti.” U tom trenutku se baš to i desilo, Hrist se uzneo ka nebu. U Srbiji se, po običaju, prvo jaje uvek farba u crvenu boju, a narod veruje da simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. To jaje se čuva kao “čuvarkuća” i štiti zdravlje cele porodice.

Veliki petak se strogo posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Tog dana se ne rade teški poslovi u kući i polju. Dozvoljeno je da se malo počistiti kuća metlom, a posle toga se metla baca, verujući da se time izbacuje sve zlo iz kuće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U crkvi se na Veliki petak ne služi liturgija, osim ako se taj dan poklopi sa Blagovestima. Takođe, u kućama se ne pušta muzika i nema veselja.

Narodna verovanja: Na ovaj dan se ne sme jesti kopriva.

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, sanjati svog budućeg supruga.

Neka vam ovaj dan bude ispunjen mirom i dubokim razmišljanjem o značaju Hristovog stradanja.

Komentari(0)

Loading