STRAŠNO Dovodili su čak i decu da gledaju pogubljenja, OVO beogradsko naselje je bilo mesto za egzekuciju zatvorenika!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Karaburma, sada moderan deo Beograda, ima mračnu i jezivu prošlost. Od sredine 19. do početka 20. veka, služila je kao zvanično mesto pogubljenja za one koji su bili osuđeni na smrt od strane beogradskih sudova.

Karaburma
Shutterstock

 

Karaburma se nalazi pored Dunava, blizu petlje za Pančevački most. To je nekad bila neugledna uzvišica sa koje se mogla posmatrati reka Dunav. Međutim, ovaj naizgled miran pogled nekada je bio poslednje što su mnogi osuđenici videli pre svoje egzekucije.

Srpski knez Miloš Obrenović je u 19. veku naredio da Karaburma bude zvanično mesto za pogubljenja (nedaleko od današnjeg Pančevačkog mosta), što je ostalo do 1912. i doprinosilo ozloglašenosti kraja („poslati nekoga na Karaburmu” značilo je pogubiti ga).

Karaburma je bila gubilište, a dan egzekucije je bio javni događaj. Gomile Beograđana, uključujući decu, okupljale su se da prisustvuju jezivom spektaklu. Dolazili su da vide sam čin.

Pucanj koji bi se oglasio označavao je smrt osuđene osobe. Gomila bi se potom razišla, a njihove duše su bile ispunjene mešavinom olakšanja što niko njihov nije doživeo tu strašnu sudbinu i verovanja da je pravda zadovoljena.

Karaburma je u to vreme postala sablasno groblje, gde su sahranjivani kriminalaci - bez imena, bez prezimena, krstova, datuma rođenja ili smrti.

Samo u izuzetnim slučajevima rođaci su smeli da postave spomenik za pogubljenu osobu. Na primer, jedan kamen je spomen koji je porodica stavila jednom od 14 zaverenika pogubljenih 1868. godine zbog atentata na kneza Mihaila Obrenovića .

Ime “Karaburma” zvuči kao „crni prsten” na turskom. To bi moglo značiti da su ljudi trebali zaobilaziti područje kao da je zabranjeno; ili da je tu bio turski zatvor tog imena; ili da su na tom mestu izvršavane smrtne kazne vešanjem o neku alku; ili da su Turci pogubljenje eufemistički zvali „venčanje sa smrću” (jer burma je venčani prsten).

Međutim, na starim osmanlijskim i austrijskim kartama, područje je imenovano kao Kajaburun (Kaya-burun), što na turskom znači „stenoviti rt” , na staroj Karaburmi je označen jedan kamenolom (Stein Bruch).

Ova strašna istorija Karaburme, danas je zaboravljena, a naselje se sve više razvija i postaje primamljivo mesto za život koje Beograđani rado biraju, bez obzira na neslavnu prošlost.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading