Samo zalijte vaše biljke ovakvom vodom i gledajte čudo: Bujaće kao nikada pre!

Zalivanje kućnih biljaka mineralnom vodom: Da li je to dobra ideja?

biljke
Shutterstock

Sigurno ste se nekada zapitali da li bi zalivanje biljaka mineralnom vodom moglo biti korisno, s obzirom na bogatstvo minerala u njoj. To nije sasvim neuobičajena misao, a čak su i stručnjaci istraživali ovu temu.

Gazirana mineralna voda je često piće koje se nalazi u domaćinstvima, pa nije čudo što se ponekad razmišlja o korišćenju  za zalivanje biljaka.

Minerali prisutni u gaziranoj vodi su neophodni za rast i razvoj biljaka, a poznato je da biljke koriste ugljen-dioksid iz vazduha za svoj metabolizam. Studije su pokazale da biljke mogu apsorbovati ugljen-dioksid iz gazirane vode, što može objasniti zašto neki smatraju da ovo može biti dobra ideja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Istraživanja su pokazala da zalivanje biljaka gaziranom vodom može povećati nivoe kalcijuma, magnezijuma i cinka u listovima u poređenju s biljkama zalivenim običnom vodom. Na primer, jedna studija s Univerziteta Kolorado u Bolderu je pokazala da biljke zalivene gaziranom vodom rastu brže i razvijaju zdravije nijanse zelene boje, prenosi espreso.co.rs.

Ipak, neka istraživanja nisu pokazala značajne razlike u rastu biljaka zalivenih gaziranom vodom u odnosu na one zalivene običnom vodom, dok su neka čak pokazala da gazirana voda može usporiti rast biljaka.

Važno je uzeti u obzir da gazirana voda može biti kiselija od obične vode, što može uticati na dostupnost hranljivih materija u zemljištu. Takođe, efekti korišćenja gazirane vode mogu varirati u zavisnosti od vrste i izvora mineralne vode.

Ako niste sigurni koje minerale vaše biljke zahtevaju ili želite izbeći rizik dok se ne sprovedu dalja istraživanja, možete započeti sa zalivanjem gaziranom vodom u malim količinama i pratiti kako biljke reaguju. Nakon toga možete prilagoditi količinu i frekvenciju zalivanja prema potrebama vašeg cveća.

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading