OVA TRUBA JE PROŠLA SOLUNSKI FRONT: Hrabri RATNIK se OD NJE NIJE ODVAJAO, čuva TAJNU SRPSKE ISTORIJE (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

U kući Jevđića trubu svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje

truba
Foto: Rina

Svaki narod ima svoj glas i pesmu po kojima se prepoznaje, a u Srbiji truba je ta koja skoro u svim prilikama oglašava i radost i tugu. Sve što se rečju i pričom ne može iskazati staje u zvuke ovog čarobnog, zlatnog instrumenta a truba koju je iz Velikog rata doneo Joviša Jevđić u selo Rasna, pamti priče od čak jednog veka.

- Truba koju je moj pradeda doneo kući, prošla je Cersku i Kolubarsku bitku, ceo Solunski front i Albaniju, odražavala je bol i patnju tih srpskih vojnika”, priča za RINU Dejan Jevđić, Jovišin potomak koji je dokazao da iver ne pada daleko od klade jer je i sam majstor trube.

Hrabri solunski ratnik i u najtežim periodima života nije se odvajao od svog omiljenog instrumenta, a njegova ljubav prešla je na unuke i praunuke. Dejan je kapelnik u trubačkom orkestru, a njegovo ime ispisano je zlatnim slovima u Guči, međutim pored muzike svog junačkog pradedu nasledio je i po uniformi jer je profesionalni vojnik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Ovom svojom trubom, uniformom i uspehom nadam se da sam se bar jednim delom odužio hrabrim precima, jer oni su živeli u mnogo lošijim uslovima a truba je održavala porodice u životu. Nisam želeo da se značaj koji ona ima izbriše”, kaže Dejan.

On je svoj orkestar osnovao pre više od dvadeset godina, a sa njim su braća Slobodan i Branko pa se u njihovoj kući svakodnevno čuje topdzijsko kolo.

- Čuvari smo narodne tradicije i kulture, jer da bismo stigli do nekog cilja, moramo znati odakle potičemo, ne smemo to nikad zaboraviti”, izjavio je ovaj majstor trube.

U kući Jevđića trubu svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading