Cveta kad druge biljke venu: Kako da negujete BOŽIĆNI KAKTUS?

Teško je poverovati da postoji cvet koji tako malo voli sunce, a tako puno vodu. Ipak postoji i zove se Božićni kaktus ili Decembar upravo zbog sklonosti da puni cvat doživi u novembru i decembru

Kaktus
Shutterstock

Ukoliko želite da ovaj cvet krasi i vaš dom, evo kako da ga negujete kao pravi cvećari:

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni Celzijusa.

2. Kad dođe leto, ovaj cvet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zalivate.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3. Decembar spada u kapriciozni cvet koji ne sme da se dira u sezoni cvetanja: ako tokom cvetanja premestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvetanje.

4. Kad dođe proleće, decembar opskrbite sa đubrivom za cveće. Biljka će najviše da raste i lista tokom leta, pa je tada đubrite dva puta mesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

5. Nikad ne secite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, lepše i bogatije cvetaju.

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cveta.

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomešanom sa krupnim peskom ili usitnjenim ugljom.

7. Početkom decembra ovaj cvet stavite u dobro osvetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svetlost. Tada će se probuditi i bujno cvetati.

Savet plus:

Kada decembar prestane da cveta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvetanja. Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mesto.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Komentari(0)

Loading