NARODNA VEROVANJA PROTIV UROKA: 5 načina za zaštitu od negativnog uticaja zlih ljudi!

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Uricanje je najopasnije kad je zao pogled propraćen rečima divljenja i čuđenja…

NARODNA VEROVANJA PROTIV UROKA: 5 načina za zaštitu od negativnog uticaja zlih ljudi!
Shutterstock

Narodna verovanja protiv uroka…


Tada, veruje se, pomažu molitva i reči. Pročitajte šta nas, po narodnom verovanju, štiti od uroka.

1. Urokljive oči

Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da učine samo izuzetno loši, zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi. Zle oči mogao je dobiti samim rođenjem, ali i kasnije, sticajem nesrećnih okolnosti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Pu, pu, pu

Zaštita se sastojala u sprečavanju uroka. Uobičajeno je bilo pljunuti na moguću žrtvu, ali često nije bilo potrebno. Neko od prisutnih mogao je pljunuti tri puta ili pak pljunuti preko ramena i na taj način sprečiti moguću nesreću.

3. Čarape različite boje

U nekim krajevima Srbije običaj je da se maloj deci obuvaju čarape različite boje ili su im roditelji jednu čarapu obuvali kako treba, a drugu naopako. Pretpostavljalo se da će prvi pogled zlih pasti upravo na njih, pa će dete tako biti pošteđeno tog prvog, najopasnijeg udara.

4. Da te bog sačuva

Moć uricanja pripisivala se fizički ili psihičkim defektnim ljudima koji, po prirodi stvari, zavide normalnima i zdravima. Na takvo shvatanje ukazuje i narodna izreka: Da te bog čuva ćosava čoveka i brkate žene.

5. Mašala

Kada bez razmišljanja i zle namere izazove opasnost od uroka, mogući urokljivac izgovara reči “da nije uroka” i “ne budi uroka”. U Bosni i Hercegovini i muslimani i pravoslavci protiv uroka koriste reč mašala.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading