Srpski svadbeni običaji: 7 stvari koje mlada mora da uradi kako bi brak bio srećan i dugovečan

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Ukoliko odavno niste bili na tradicionalnoj srpskoj svadbi, podsećamo vas na neke običaje koje Srbi poštuju

Svadba
Printscreen/Instagram

Tradicionalne srpske svadbe pune su starih običaja i rituala, koji se razlikuju od kraja do kraja. Pred vama je

MLADA NE SME DA NOSI BISERE

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Ako ih bude nosila, mnogo će plakati tokom braka.

RAZBIJANJE ČAŠE

Možda vas zanima:

Pre odlaska na venčanje, mlada nazdrvalja sa svatovima. ona pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BELI LUK PROTIV UROKA
Običaj je da mlada stavi beli luk u nedra radi uroka.

DA SE LAKŠE PORODI

Mladi se nakon oblačenja venčanice, vezuje tanak konac oko struka. Onog momenta kada se začuje sirena kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, ako je konac pokidan sa lakoćom, znači da će se mlada lako poroditi.

BACANJE MARAMICE
Kada mlada krene sa svatovima, pre prvog mosta na koji naiđu, treba da baci belu maramicu u koju je pethodno bacila novac.

KO JE GAZDA
Na ceremoniji venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, obićaj je da mlada ili mladoženja nagaze supružnika. Ko koga prvog nagazi, taj će imati poslednju reč u kući.

ISPRAĆAJ KUMA

Kada kum odluči da krene kući, običaj je da ne sme nogom da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice, po kojimakum gazi naizmenično prvo jednom, pa drugom nogom, a da mu niko ne pomaže.

(Telegraf)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading