DNEVNA DOZA PRAVOPISA Kako se pravilno piše: "Sa mnom" ili "samnom"?

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Rešavamo nedoumicu.

pisanje
unsplash

 

Kada je u pitanju pravopis, jedna od najčešćih nedoumica je da li se piše "sa mnom" ili "samnom". Iako mnogi misle da se gramatika uči u osnovnoj školi, u praksi možemo da vidimo da i stariji, često veoma obrazovani ljudi, imaju problema i prave ovu grešku.

Pravilno je pisati odvojeno - "sa mnom".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Evo i objašnjenja. "sa mnom"  upućuje na prvo lice jednine lične zamenice - na zamenicu "ja", koja spada u promenljive reči. Lična zamenica "ja" u padežu instrumentalu glasi "mnom(e)", uvek se piše odvojeno od predloga. Uz instrumental jednine lične zamenice ja (mnom) uvek ide predlog sa. 

Na primer: Sa mnom je bilo još nekoliko drugarica. Miloš nije hteo da ide sa mnom. Pored toga, treba zapamtiti da ispred slova "S" ne treba pisati apostrof jer se pojava izostavljanja vokala u ovom slučaju naziva "pokretnim vokalom" i jedini ispravni oblici su isključivo oblici: s ili sa (isto kao k/ka, nad/nada…)

Takođe, odvojeno od zamenice se piše i: za mnom, preda mnom, nada mnom, poda mnom, preda me, uza me. 

 

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading