Mladić iz Rusije izrazio želju da dođe u našu zemlju, a ZBOG PORUKE SRBA GORE MREŽE: „Imam srpske korene i voleo bih da radim u Srbiji“

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Zna da je prva stanica učenje srpskog jezika.

Mladić iz Rusije izrazio želju da dođe u našu zemlju, a ZBOG PORUKE SRBA GORE MREŽE: „Imam srpske korene i voleo bih da radim u Srbiji“
Shutterstock

„Pozdrav svima, pitanje bi moglo izgledati glupo, ali ću svejedno pitati. Ja sam hirurg iz Rusije sa osmogodišnjim iskustvom… kako mi nedostaje medicinska karijera, želeo bih da nastavim svoj posao u Srbiji“, ovom rečenicom krenuo je svoje izlaganje navodni hirurg iz Rusije sa sprskim korenima.

Naime, neimenovani Rus postavio je pitanje o stranim lekarima u našoj zemlji, u srpskom delu sajta „Redit“ želeći da čuje mišljenje o mogućnosti sopstvenog zaposlenja, prihvatanju njegovih sertifikata i radu.

Trenutno radi u Aziji kao IT stručnjak

Zbog katastrofalne situacije u ruskom zdravstvu, navodno je prešao u IT industriju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Zbog katastrofalne situacije u zdravstvu, prešao sam na IT u leto 2022. Neposredno pre mobilizacije. Međutim, moj trenutni posao programera nije tako sofisticiran ili dobro plaćen kao iskusnom IT stručnjaku. Radim u Aziji devet meseci, ali mi nedostaje medicina“, napisao je on.

Mladić iz Rusije izrazio želju da dođe u našu zemlju, a ZBOG PORUKE SRBA GORE MREŽE: „Imam srpske korene i voleo bih da radim u Srbiji“ Cubes
 

Ima srpske korene

Pojašnjavajući da će zajedno sa porodicom doći u Srbiju, dotakao se i svojih navodnih srpskih korena.

„Moja porodica i ja smo odlučili da se preselimo u Srbiju, gde imamo neke rođake koji tamo žive već duže vreme. Ja imam srpske korene, iako ih zvanično ne mogu dokazati. Svestan sam da postoje mnoge poteškoće u zdravstvenim sistemima balkanskih zemalja, posebno zbog niskih plata. Ipak, želeo bih da pokušam da nastavim svoju medicinsku karijeru kod vas“, napisao je on.

Onda je dodao da bi bio zahvalan kada bi neko izneo mišljenje o stranim lekarima kao pacijent ali i kao zdravstveni radnik. Takođe, dodao je da bi bio voljan da radi i kao asistent ili profesor na univerzitetima u Srbiji.

„Doktor promenio karijeru? Nikad čuo!“

Ljudi su izgleda izlaganje doktora prihvatili kako treba, te mu u komentarima izneli svoje mišljenje i pomoć, a neki su bili i su sumnjičavi.

„Nikada nisam čuo da je doktor medicine promenio karijeru. Posebno posle 8 godina. Fascinantno!“ napisao je jedan korisnik, na šta mu je Rus odgovorio da je to definitivno bila greška, ali da je za to bilo previše razloga.

doktor unsplash.com
 

Zna da je prva stanica učenje srpskog jezika

Takođe, Rus je objasnio ostalima da razume da mora naučiti jezik i da se nada da mu učenje neće uzeti previše vremena.

„Moraš da naućiš sprski, učenje ne bi trebalo da bude toliki problem. Ne kažem da je lako, ali ako ste voljni da učite, neće vam dugo trebati“, napisao je jedan mladić.

Srbi poručili da nema mesta predrasudama

„Dobrodošli u Srbiju. Svakoj zemlji u Evropi potrebni su lekari, a posebno hirurzi. Proces nostrifikacije za strane lekare je moguće uraditi i rekao bih da je jednostavno kod nas u poređenju sa zemljama Evropske Unije. Nema mnogo stranih lekara jer zašto bi radili ovde ako mogu da idu u Nemačku, Švedsku, SAD?“,

„Nemam predrasude vezano za nacionalnost, pa bih se prema vama odnosila isto kao i prema svakom drugom doktoru“,

„Iskreno, briga me odakle dolaziš, bitno da si iskren i dobar doktor“,

„Dakle, ti si hirurg i programer softvera? Neverovatno. Mislim da će ti biti sasvim dobro u Srbiji. Srećno!“, bili su neki komentari dobrodošlice.

Nije prvi

Sigurno da ste na društvenim mrežama naleteli na simpatičnog momka, plavušana koji čuva ovce i zabavlja se sa njima, a uzgred i živi od toga.

Mladić iz Rusije izrazio želju da dođe u našu zemlju, a ZBOG PORUKE SRBA GORE MREŽE: „Imam srpske korene i voleo bih da radim u Srbiji“ Printscreen/Instagram
 

U eri u kojoj mladi razmišljaju da napuste našu zemlju i svoju sreću okušaju na drugom mestu, lekciju im je održao ni manje ni više nego Rus. Gleb Fils (22) pre godinu i po dana stigao je sa svojom porodicom u našu zemlju, ali nije izabrao bilo kakav posao niti je pohrlio ka Beogradu, Novom Sadu, Nišu...

Ne. Gleb je odlučio da će njegov posao biti na selu. Sigurno da ste na društvenim mrežama naleteli na simpatičnog momka, plavušana koji čuva ovce i zabavlja se sa njima, a uzged i živi od toga. U međuvremenu počeo je da svoje dogodovštine deli na društvenim mrežama, a ljudima se to toliko svidelo da je Gleb sada postao i influenser.

(Blic, Lepote Srbije)

Komentari(0)

Loading