OD TAMJANA DO ROGAČA: Kako smo pravili mirise pre pojave parfema i "ugarske vodice"

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Nekada su ljudi morali bili kreativni kad su mirisi u pitanju, jer nisu imali taj luksuz da priušte sebi parfeme. Do nas su mirisi dolazili uglavnom putem Orijenta i Mediterana.

OD TAMJANA DO ROGAČA: Kako smo pravili mirise pre pojave parfema i "ugarske vodice"
Printscreen/Instagram

U Srednjem veku potpuno nago kupanje se smatralo nečistim i nečasnim. Čuli smo za drevni ruž Čučuk Stane, od usitnjene ljute crvene papričice, a parfemi?

Poslednji beogradski, a najverovatnije i srpski parfimer je Nenad Jovanov i parfeme pravi ručno. Parfemi su se nekad u Beogradu prodavali na gram, a moda je stigla iz Pariza.

Prvi parfemi, pravljeni su u arapskom svetu i sasvim dostojanstveno mogu da “stanu na crtu” današnjim modernim parfemima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Magičnom glamuru u bočicama nisu odolevale ni dame iz naših krajeva. Viđenijim Novosađankama u početku je najbliža bila “ugarska vodica”, prvi evropski parfem baziran na alkoholu. Vodicu je 1370. godine jedan isposnik smućkao za ostarelu mađarsku kraljicu Eržebet. Obećao je da će je time ulepšati i vratiti joj večnu mladost. Kraljica je, kaže legenda, ubrzo zavela kralja Poljske. Čudesni miris nastao je kombinacijom svežeg ruzmarina, majčine dušice i alkohola.

Docnije varijacije “vodice” pak, sadržale su lavandu, metvicu, kadulju, mažuran, kostus, narandžin cvet i limun. Novosadske dame bile su privržene mirisu lavande.

lavanda Shutterstock
 


Veština pravljenja parfema ide daleko u period pre nove ere. Tada su se razne mirisne tečnosti pravile u Egiptu, Rimu i Grčkoj.

Mnogo kasnije, moderni parfemi koji su nam danas poznati,  počinju da se prave u Španiji, Italji, Francuskoj…

Danas je gotovo nemoguće zamisliti svakodnevnicu bez sapuna i tople kupke, a tu su i dezodoransi i brojni parfemi koji našu ličnu higijenu čine još mirišljavijom. Međutim, većina ljudi u prošlosti nije uživala taj "luksuz", pa su morali da budu kreativni. Pre dezodoransa, ljudi su eksperimentisali sa mnogim prirodnim sastojcima, od nojevih jaja do misteriozne kitove sluzi, piše Nacionalna geografija.

Kaše od tamjana 

Pre otkrića roll-on dezodoransa, ljudi su nalazili razne druge načine da primene mirise direktno na svoje najaktivnije znojne žlezde. U drevnom Egiptu su recimo pravili loptice od kaše sa tamjanom koje su potom držali ispod pazuha. Tamjan nam je došao preko Orijenta, a vredeo je kao zlato.

OD TAMJANA DO ROGAČA: Kako smo pravili mirise pre pojave parfema i vikipedija
 

Rogač 

Pre nego što je postao moderna zamena za čokoladu, stari Egipćani su rogač koristili kao dezodorans. Veličanstveno drveće rogača je poreklom iz mediteranske regije, a bogati Egipćani su slamali mahune i trljali ih po telima kako bi ublažili svoj prirodan miris. Rogač nam je došao sa Mediterana.

Maslinovo ulje

Masline su bile sastavni deo života u staroj Grčkoj i Rimu, a čak su služile i kao osnova za parfeme. Proizvođači parfema bi dodavali razne sastojke, poput lišća, korenja i cveća, u maslinovo ulje koje bi potom nanosili na kožu.

maslinovo ulje Shutterstock
 

Mirisne kupke 

Još jedan način na koji su se stari Grci nosili sa neprijatnim mirisima svog tela bilo je što češće kupanje. Neki ljudi iz viših slojeva društva koristili su mirisne kupke pre nanošenja parfema ispod pazuha (praksa koju su preuzeli od Egipćana). U to doba, nije bilo neobično kupati se jednom dnevno, za razliku od Srednjeg veka kada se potpuno nago kupanje smatralo nečistim.

Mošus 

Mošus - reč koja je i danas povezana sa mirisima - prvi put je privukao pažnju parfimera u srednjem veku. Dolazi iz male vrećice koja visi ispred genitalija muškatnog jelena i miriše na mokraću kada je jelen izlučuje. Da bi se postigla željena aroma - slatka, zemljana i senzualna - žlezda mora da se skine i da se osuši. Supstanca je bila toliko popularan parfemski sastojak da su muškatni jeleni bili stavljeni na listu ugroženih životinja tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Danas parfemi sa mošusnim mirisom koriste sintetičke sastojke. Takođe nam je došao sa Orijenta.

Fenol 

Krajem 19. i početkom 20. veka, kozmetički brendovi su shvatili da mogu da zarade novac govoreći ženama da smrde. Miris ljudskog tela je zapravo u prošlosti bio manje oštar nego što je to slučaj danas (prema nedavnoj studiji, upotreba antiprespiranta dosledno je mogla da učini miris znoja gorim), ali nesigurni potrošači su bili ubeđeni da je to problem. Dezodorans korišćen pre 100 godina bio je drugačiji od proizvoda s kojim je većina ljudi danas upoznata. Sadržao je kiselinu koja je mogla da ošteti kožu i odeću. Jedna domaća receptura iz 1903. godine uključivala je fenol ili karbolnu kiselinu koja gori u dodiru sa kožom.

Dvanaest tačaka za nanošenje parfema

Parfem se nanosi na 12 tačaka na ljudskom telu, na mestima gde se može pod prstima osetiti puls. To su: slepočnice, iza ušiju, na vratu, na pregibu ruku - kod laktova ali sa druge strane, na pregibu šaka - na standardnom mestu za merenje pulsa, i na nogama u visini kolena ali sa druge strane.

Ova mesta su izabrana, najverovatnije, zbog toga što su tu vene i arterije najbliže površini kože (zato se i oseća puls) tako da su ta mesta i u hladnoj atmosferi najzagejanija, što omogućava stalnu emisiju-isparavanje mirisa.

Prvi parfem napravljen je od ruže

Persijanci su Izvlačili ulje iz cvetova, listova i još nekih delova biljaka i to destilacijom što se i danas praktikuje. Prvi cvet od kog je napravljen parfem bila je ruža, a kasnije se  krenulo sa dobijanjem ulja iz limuna, pomorandže, lavande…

Savremeni  parfemi se razlikuju od nekadašnjih  po tome što sadrže  sintetičke sastojke. Parfemi od potpuno prirodnih sastojaka se jako dugo prave, proces je prilično skup jer sastojci koji potiču od biljnih ili životinjskih sirovina mogu biti teško dostupni i da mnogo koštaju.

Čak je i princeza Jelisaveta izbacila parfem sa mirisima citrusa i cvetnog mirisa.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading