TAMJAN Božanstvena smola obnavlja dušu i telo, evo šta sve leči

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Tamjan je smola koju često povezujemo sa verskim ritualima i molitvama, ali i mnogo više od toga. Mnogobrojna su sva lekovita svojstva tamjana i načini na koje se može koristiti.

TAMJAN Božanstvena smola obnavlja dušu i telo, evo šta sve leči
Shutterstock

Tamjan ima poseban značaj u pravoslavlju i koristi se u bogoslužbenim obredima, kako u crkvama tako i u domovima vernika. Paljenje tamjana simbolizuje uzdizanje molitvi vernika prema Bogu. Kao što se tamjan uzdiže kao mirisan dim prema nebu, tako se i naše molitve uzdižu kao prijatni miris duše.

Pored značaja koji ima u crkvenim obredima, tamjan ima još mnoga važna svojstva blagotvorna za zdravlje, na primer  dezinfekciono, zbog čega se dosta koristi u aromaterapiji, kozmetici i masaži. U Indiji se koristi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana i zaštitu od patogenih mikroorganizama. 

Tamjan se koristi za dezinfekciju, iskašljavanje, kao sedativ i za čišćenje rana. Aromaterapija sa tamjanom može pomoći kod emocionalnih stanja kao što su anksioznost, razočarenje, histerija i bezvoljnost. Možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja tamjana u večernju kupku ili zapaliti nekoliko grumenčića tokom kupanja. Takođe, eterično ulje tamjana može olakšati simptome astme, bronhitisa ili upale sinusa.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u lečenju teških bolesti, uključujući maligne melanome, rak mokraćne bešike i tumore na mozgu. Takođe, koristi se za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Nega kože: Eterično ulje tamjana može se nanositi na kožu kako bi se ublažili ožiljci od akni, crvenilo ili ogrebotine. Za rane, nekoliko kapi ulja stavite na gazu i direktno na ranu, dva puta dnevno. Takođe, ulje tamjana koristi se za borbu protiv bora. Na vrhove prstiju nakapajte malo ulja i utrljajte u predeo oko očiju, usana i na vrat svako veče pre spavanja.

Za jake menstrualne grčeve, nakapajte 8-10 kapi ulja u toplu kupku i opustite se dok bolovi ne prođu. Takođe, uljem možete masirati donji deo stomaka dva puta dnevno.

Tamjan poboljšava cirkulaciju. Masirajte određene delove tela dva puta dnevno kako biste poboljšali cirkulaciju. Tamjan je poznat po svojim snažnim antiupalnim svojstvima i veruje se da može pomoći kod Kronove bolesti, ulcerativnog kolitisa i osteoartritisa.

Uz sve ovo, tamjan ima i neka druga zanimljiva svojstva. Na primer, potvrđeno je da ekstrakt tamjana smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih žila i smanjuje holesterol. Takođe, na Bliskom istoku tamjan se žvaće kako bi se održalo zdravlje zuba i usne šupljine i sprečio nastanak infekcija.

Dakle, tamjan je mnogo više od obične smole, tamjan je božanska smola koja leči i duh i telo.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading