Rodoljubiva imena za dečake i devojčice koja zvuče snažno i imaju prelepo značenje

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Ako im date neko od ovih rodoljubivih srpskih imena, sigurno neće imati čega da se stide!

deca
Shutterstock

Slobodan/Sloboda

Ime nastalo po jednom od najvećih srpskih ideala – slobodi.

Milica

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa razlogom već decenijama jedno od najrasprostranjenijih imena u Srbiji. Jedno od nastarijih ženskih srpskih imena koje je bilo rasprostranjeno još pre kneginje Milice, žene kneza Lazara Hrebeljanovića, ali je zahvaljujući njoj postalo popularno. Ime izvedeno od reči “mil, mio, mili”, rekli bismo da znači – mila i draga.

Dušan/Dušanka

Ime izvedeno od reči “duša”, u prenosnom smislu daje se detetu da bude vedrog duha ili “dobar kao duša”, a nosio ga je najveći vladar Srba svih vremena – car Dušan.

Lazar

Ime nije srpsko već hebrejsko, ali nosio ga je jedan od najvećih srpskih vladara – knez Lazar Hrebeljanović, koji je predvodio narod u Kosovskom boju. Ime ima značenje “Bog je pomogao”.

Miloš

Ne možemo da pomenemo Kosovski boj, a da na listu ne stavimo i Miloša Obilića, viteza koji je tada ubio sultana Murata. Ime je domaće, a znači “iz milošte rođen”, slično kao i Milica, daje se deci da budu mila i draga.

Nemanja

Ime poznato kod Srba još pre XII veka, a ima indicija da je još praslovensko. Davalo se deci kao zaštitno ime, ono od koga beze “zle sile i bauci”. Ime je prvi put zabeleženo u 12. veku kada je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, postao raški župan. Zato se u Srednjem veku davalo samo plemićkoj deci.

Stefan/Stefana

Ime grčkog porekla, ali mušku verziju nosili su svi vladari naše najmoćnije srednjovekovne dinastije Nemanjić. Ime znači “onaj koji je krunisan”, “koji je ovenčan”.

Jevrosima

Ime potiče iz grčkog jezika i znači “sreća, radost”. Davalo se deci čije je rođenje donelo radost u kući, ali i da budu srećna u životu. Tako se zvala majka Kraljevića Marka, a u srpskoj narodnoj poeziji lik majke Jevrosime je oličenje morala, pravičnosti i hrišćanskih vrednosti.

Marko

Iako mu je većina junačkih dela pripisana zaslugom narodnih pesnika, jedan od najvećih junaka srpske istorije je Marko Kraljević (Marko Mrnjavčević), pa lista ne može da prođe bez ovog imena.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading