SEDI MILKA, GDE ĐIPAŠ, STAĆU TI PRED KUĆOM Zašto je bolje živeti u malom mestu

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Pre nego što spakujete kofere u potrazi za uzbudljivijim životom u velegradu, razmislite malo šta sve napuštate u rodnom kraju

SEDI MILKA, GDE ĐIPAŠ, STAĆU TI PRED KUĆOM Zašto je bolje živeti u malom mestu
pixabay

Jedan od najvećih problema u svetu, pa tako i u našoj zemlji je odliv ljudi iz sela i prenaseljavanje gradova. Neki su krenuli u potragu "trbuhom za kruhom", neke su fakulteti odveli i ostali u velikim gradovima, ali dosta njih jednostavno sanja da živi u metropolama.

Međutim, to ima i drugu stranu medalje. Pridošlice iz manjih mesta često dožive brutalno otrežnjenje nakon sna o životu u velikom gradu, kada ih susretne ogromna gužva, potpuno drugačiji sistem funkcionisanja i kada shvate da nisu više "svoj na svome".

SEDI MILKA, GDE ĐIPAŠ, STAĆU TI PRED KUĆOM Zašto je bolje živeti u malom mestu Tanjug/Rade Prelić
 

Iako veliki gradovi nesumnjivo imaju svojih prednosti, podsetićemo vas ipak i na prednosti manjih mesta. Ne možete da izlazite svako veče u provod, ali zato u vašem mestu imate osećaj sigurnosti, jer su vam svi poznati, dakle smanjena je verovatnoća da ćete se naći u pogrešnom društvu i rizikovati sopstvenu bezbednost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako su zarade veće, u većim gradovima su i troškovi života veći. Većina pridošlica, koja nije imala sreće da poseduje sopstvenu nekretninu, je osuđena da iz toplog doma pređe u podstanarski život, koji nimalo nije lak. Sve što vam treba, morate da kupite. Nema više paradajza iz bašte, jaja od komšinice Sneže, i ručak kod mame.

SEDI MILKA, GDE ĐIPAŠ, STAĆU TI PRED KUĆOM Zašto je bolje živeti u malom mestu Shutterstock
 

Ako živite na periferiji, zaboravite na brzo kretanje do grada, u većim gradovima je i saobraćaj neuporedivo intenzivniji i brzo ćete naučiti šta znači saobraćajni špic i koliko vam treba da dođete od tačke A do tačke B. Dakle, nema više "skokni na kafu za 10 minuta u centar", već promeni dva autobusa i potroši sat vremena u jednom pravcu do centra grada.

SEDI MILKA, GDE ĐIPAŠ, STAĆU TI PRED KUĆOM Zašto je bolje živeti u malom mestu Shutterstock
 

Ono što vam najviše fali u gradu je ipak vaše okruženje, svi oni poznanici koje ste shvatali olako, poštar koji vam čuva paket iako niste kod kuće, komšija koji vam vraća mačku kad pobegne u njegovo dvorište, ili jednostavno vozač lokalnog autobusa koji će vam, kad se zamislite i pogrešite, umesto da ignoriše vaše postojanje, reći: "Sedi Milka, gde đipaš, staću ti pred kućom".

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading