PREKINULI SMO RAT DA BI POMOGLI NEPRIJATELJU Jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije, a onda se desilo ovo (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Srbija je uradila nešto što svet nikada nije video, pomogla je svom neprijatelju.

PREKINULI SMO RAT DA BI POMOGLI NEPRIJATELJU Jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije, a onda se desilo ovo (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Srpsko-bugarski rat

Bugarska je prekinula Berlinski sporazum jer je počela da se širi na teritoriju Balkana te je kralj Milan posle neuspelih pregovora objavio rat ovoj zemlji.

PREKINULI SMO RAT DA BI POMOGLI NEPRIJATELJU Jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije, a onda se desilo ovo (FOTO/VIDEO) vikipedija/Berlinski kongres
 

U to vreme Srbija je imala već uređene bolnice, međutim to nije bio slučaj sa Bugarima. 

Te njihove ratnike nije imao ko da zbrine i da im pruži medicinsku pomoć. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ironično jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije!

Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se otpremi ovoj državi. 

Tamo se dogodilo ono što svet nikada nije video - Vojna komanda Srbije je prekinula rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i dopustila medicinski transport preko svoje teritorije. 

To nije bilo sve što je Srbija učinila! Transportu Međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebav i krevete iz svojih zaliha i Bugarskoj je poslala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Za ovaj presedan u svetskoj istoriji ratovanja, Međunarodni Crveni krst u Ženevi dodelio je specijalno priznanje Crvenom krstu Srbije, tako da je u holu zgrade ove organizacije postavljena tabla na kojoj je ispisano: „Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine” – istakao je dr Pavlović, koga poznanici smatraju pravom živom enciklopedijom srpske medicine i najvećim znalcem iz ove oblasti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading