KRALJ MILAN UVEZAO PRVE PSE TARTUFARE Ko jednom oseti ovaj karakterističan ukus, vraća mu se ceo život

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Možete i Vi probati sreću i pronaći svoj tartuf.

KRALJ MILAN UVEZAO PRVE PSE TARTUFARE Ko jednom oseti ovaj karakterističan ukus, vraća mu se ceo život
Shutterstock

Možda niste znali ali tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuvena je po svojim lekovitim svojstvima. Tartufi se mogu naći i u Srbiji. Postoje posebni tereni koji pogoduju razvoju tartufa. Postoje i uporni tragači za vrednim i delikatnim blagom.


Oni su se organizovali u društvo. Polaznu osnovu za formiranje tartufarskog društva predstavljala je potreba za uredjenim, celishodnim i kontrolisanim sakupljanjem i gajenjem konzumnih vrsta autohtonih tartufa na području Srbije.

Praktična strana takve osnove, može se reći i najvažnija, jeste stvaranje uslova za legalno i nesmetano sakupljanje konzumnih vrsta tartufa u prirodi. Takodje i omogućavanje jednostavnog i lakog identifikovanja sakupljača tartufa na terenu (i njihovih pasa), kao legalnih i organizovanih pripadnika tartufarskog drustva, sa svim pravima i obavezama koje iz članstva proističu, a usaglašenih sa pozitivnim zakonima i propisima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Istorijat istraživanja u Srbiji 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Još davne 1778 godine, Fridrih Vilhelm fon Taube, vladin savetnik carske krune – carice Marije Terezije, putešestvenik i plodan putopisac, pohodeći područja Slavonije i Srema, piše da u tadašnjim sremskim šumama “u trifama vlada obilje”, za koje nadalje kaže da “ni u čemu ne zaostaju za pije monteskim” (čuvena pokrajina u Italiji).

Više od jednog veka kasnije – 1896, zahvaljujući Kralju Milanu Obrenoviću koji je uvezao prve pse tartufare, otkriveno je u Srbiji i prvo nalazište tartufa u šumi “Koviljaci”, izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Već tada je ovaj srpski vladar planirao da uveze “seme tartufa” koje bi zasejao na svom imanju kraj Niša, s ciljem da veštački odgaji tartufe. Nekoliko decenija kasnije – 1933. J. Jekic, objavljuje nalaz nekoliko primeraka tartufa u području Jastrepca. Sledeća ozbiljna akcija traženja tartufa u Srbiji, u dunavskom basenu, uz pomoć sakupljača iz Istre i njihovih pasa, a pod rukovodjenjem Vojtjeha Lindtnera, kustosa Muzeja srpske zemlje, izvedena je tek pola veka kasnije – 1947 godine. Od šest istraživanih lokaliteta, u tri su nalazi bili pozitivni: Morović, Pančevo i Rogot.

Tartufi u Srbiji – blago u zemlji

U poslednjoj deceniji prošlog veka, pa sve do današnjih dana, odvijaju se u Srbiji, dosad najobuhvatnija i plodna naučna istraživanja tartufa. Počev od 1991. godine, na ukupnom prostoru Srbije, na preko 200 lokaliteta, otkriveno je preko 40 vrsta podzemnih i polupodzemnih gljiva. Samo iz roda pravih tartufa pronadjeno je 13 vrsta. To praktično znači da je do sada u Srbiji, na relativno malom delu evropskog kopna, pronadjena približno polovina svih do sada poznatih evropskih pravih tartufa što neosporno govori o značajnom bogatstvu naše zemlje u pogledu hipogeičnih gljiva.

U prirodnjačkom, ali još više u praktičnom smislu, nalaz belog tartufa – gastronomski,  jedne od najpoželjnijih, a komercijalno, svakako najskupljih gljiva – na širokom prostoru Srbije, svrstava našu zemlju u red izrazito malobrojnih privilegovanih zemalja i regija (Italija, Istra, južna Madjarska) gde je ova dragocena vrsta do sada pronadjena. Uzimajući u obzir ukupan do sada istraživani – ali još uvek ne dovoljno istraženi prostor – celokupne teritorije Srbije, kao i stepen istraženosti po sezonama, budući nalazi novih vrsta tartufa, a naročito novih lokaliteta, neće biti posebno iznenadjenje! Značajan doprinos takvim otkrićima davali su do sad, a očekuje se i ubuduće, pojedinačni tartufari, članovi našeg društva.

Izvor: tartufari.rs

Komentari(0)

Loading