NAJSTARIJA BILJKA IZ DOBA DINOSAURUSA Jedna je od najotpornijih na našim prostorima, a evo i koja (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

To dokazuje njeno postojanje još iz perioda dinosaurusa. Iz zemlje apsorbuje retke minerale kojih slabo ima u drugim biljkama, upravo zbog toga što je odolevala mnogim klimatskim uslovima.

NAJSTARIJA BILJKA IZ DOBA DINOSAURUSA Jedna je od najotpornijih na našim prostorima, a evo i koja (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Rastavić

Može se naći u šumama, kraj livada i bara, pa prema mestu staništa i ima naziv određene vrste. Za lečenje se upotrebljava cela biljka, a najdelotvornija je kod hroničnog bronhitisa, tuberkuloze i kod problema sa bubrezima.

Zbog velike količine silicijuma koju sadrži, konzumiranje ove biljke znatno ubrzava oporavak kostiju u slučaju preloma. Podstiče apsorpciju kalcijuma, tako da daje dobre rezultate i u ublažavanju osteoporoze. Jedna šolja čaja dnevno je sasvim dovoljna da se otklone ili bar umanje reumatski i neuralgični bolovi.

NAJSTARIJA BILJKA IZ DOBA DINOSAURUSA Jedna je od najotpornijih na našim prostorima, a evo i koja (FOTO/VIDEO) vikipedija/Rastavić
 

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika sveže ili suve biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi da odstoji ne duže od 30 minuta, pa se tek onda popije i to najbolje posle obroka. Kada se čaj ohladi, tada se može koristiti kao tonik za lice u cilju uklanjanja akni i protiv starenja kože jer jača vezivno tkivo. Može se koristiti i kao regenerator, kako bi kosa izgledala lepše i zdravije, pošto sprečava pojavu rascvetalih krajeva. Jedino se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci, kao i osobama koje konzumiraju alkohol ili imaju slabo srce.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJSTARIJA BILJKA IZ DOBA DINOSAURUSA Jedna je od najotpornijih na našim prostorima, a evo i koja (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Rastavić

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U najvećoj meri se rastavić koristi kao lek za bubrege i mokraćnu bešiku. Pesak, kao i sitni kamenac u mokraćnim kanalima može se izbaciti prilikom primene tople sedeće kupke.

Uz kombinaciju sa čajem od rastavića daje odlične rezultate. Kupka se pravi na isti način kao i čaj, s tim što se dodaje voda za kupanje. Trebalo bi da srce bude izvan vode, a voda iznad bubrega. Posle kupanja koje traje 20 minuta treba se obući, pokriti se i još jedan sat grejati telo termoforom. Na taj način će se intenzitet mokrenja povećati za oko 30%, što i jeste cilj kod ove vrste zdravstvenih problema.

Napomena: Za doziranje i upotrebu prirodnih lekova važno je da se konsultujete sa lekarom! Sa upotrebom ovog čaja posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju kamen u bubregu.

Izvor: najzdravijahrana.com, dijetaizdravlje.com, priroda-leci-sve.com

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading