NEVEROVATNA PRIČA O NASTANKU BEOGRADSKE OPŠTINE Da li ste se ikada zapitali kako je Tošin bunar dobio svoje ime?

J. K.

11:21

Zanimljivosti 0

Više nije razlikovao srebrne od zlatnih novčića, a pretilo mu je da potpuno izgubi vid.

NEVEROVATNA PRIČA O NASTANKU BEOGRADSKE OPŠTINE Da li ste se ikada zapitali kako je Tošin bunar dobio svoje ime?
Printscreen/Instagram

 

Mnogi slučajni ili namerni prolaznici između Paviljona i Bežanijske kose se zapitaju ko je bio Toša i po čemu je bitan njegov bunar. U prošlosti se ulica Tošin bunar zvala Put za Bežaniju. U to vreme Bežanija je bila selo koje su naselili doseljenici koju su bežali od Turaka.

Najviše je bilo doseljenika sa juga Srbije, ali i iz Grčke. Jedan od Grka koji se doselio bio je Teodor Apostolos, trgovac i sapundžija. Kako su se Grci našli u većinskom srpskom okruženju počeli su da se venčaju sa Srbima i uzimaju srpska imena. Tako je Teodor Apostolos postao Toša Apostolović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Toša je kao bogat čovek bio i najviđeniji stanovnik Bežanije, njegovo bogatstvo je raslo, tako da je imao velike posede na kojima je gajio vinovu lozu. Kako je stario njegov vid je počeo da ga izdaje. Više nije razlikovao srebrne od zlatnih novčića, a pretilo mu je da potpuno izgubi vid. Jedne noći u snu mu se javilo kako da se izleči. Odmah je uradio ono o čemu je sanjao, iz svog vinograda na Bežanii skotrljao je jedno bure i počeo da kopa bunar na kome se ono zaustavilo. Bure se zaustavilo na mestu gde je danas Studentski grad, a njegova voda je stvarno pomogla Toši.

Toša je ubrzo umro 1810. godine, a pred svoju smrt vinograde i zemljište sa bunarom i okolinom zaveštao je crkvi. Posle Drugog svetskog rata bunar sa đermom je uklonjen, a na njihovom mestu izgrađen je Studentski grad.

Komentari(0)

Loading