INFORMACIJE KOJE TREBA ZNATI Područja s visinama do 500 m i do 1000 m zauzimaju oko 65% površine naše zemlje

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Najveći deo teritorije Srbije zauzimaju brežuljci i planine.

INFORMACIJE KOJE TREBA ZNATI Područja s visinama do 500 m i do 1000 m zauzimaju oko 65% površine naše zemlje
vikipedija/Prokletije

 

Područja s visinama do 500 m i do 1000 m zauzimaju oko 65% površine naše zemlje. Područja viša od 1000 m zauzimaju 10% teritorija Srbije i čak 15 planinskih vrhova iznad 2000 metara nadmorske visine se nalazi u Srbiji.Planine Srbije dele se na: Rodopske, Karpatsko-balkanske i Dinarske planine.

Planinski vrhovi u Vojvodini

Najviši vrh Vojvodine je Gudurički vrh sa 639 metara nadmorske visine i nalazi se na Vršačkim planinama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako Vojvodina predstavlja prostranu ravnicu, u njoj postoji nekoliko većih uzvišenja. Iz nepregledne vojvođanske ravnice dižu se dve niske planine – Vršačke planine i Fruška gora.

Fruška gora se nalazi u Sremu i ima status nacionalnog parka. Vršačke planine se nalaze u jugoistočnom Banatu a podnožje planina je poznato po vinogradarstvu.

Planinski vrhovi u Šumadiji

Najviši vrh u Šumadiji je Cvijićev vrh, ranije poznat kao Veliki Šturac 1.132 metara nadmorske visine i nalazi se na planini Rudnik.

Verujemo da znate da je Šumadija dobila ime po nepreglednim šumama koje su prekrivale ovaj predeo. Danas je teško zamisliti kakve su te šume bile, jer je najveći deo posečen i zemljište prilagođeno potrebama poljoprivrednika.

Rudnik je najviša šumadijska planina. Ima čak osam vrhova od preko 1000 metara nadmorske visine. Ovaj kraj Srbije je takođe poznat i po svojim vinogradima.

Planinski vrhovi u Istočnoj Srbiji

Najviši vrh u Istočnoj Srbiji je Midžor sa 2.170 metara nadmorske visine i nalazi se na Staroj Planini.

Fascinantna lepota i netaknuta priroda deo su istočnog dela Srbije i jednom od njenih najvrednijih turističkih prostora. Ovo područje je izuzetno atraktivno za seoski turizam. Priroda je netaknuta, sela su slikovita, a tu je i bogato antičko i srednjevekovno nasleđe, kao i zanimljiv folklor.

Ski-centar Stara planina iz godine u godinu dobija nove sadržaje i postaje sve primamljivija destinacija za ljubitelje zimskih sportova.

Planinski vrhovi u Zapadnoj Srbiji

Najviši vrh u zapadnoj Srbiji je Pogled sa 2.154 metara nadmorske visine i nalazi se na Mokroj gori.

Moramo da primetimo da je u ovom delu jugozapagne Srbije najveći broj uređenih planina. Netaknuta priroda Golije i Tare je nešto za šta treba da pronađete vremena i upišete na mapu putovanja.

Ski centar „Tornik” nalazi se na 9 km od turističkog centra Zlatibor. Opremljen je sa šestosednom žičarom i dva ski lifta tipa ”sidro”. Četiri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac, pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Planinski vrhovi u Centralnoj Srbiji

Najviši vrh Centralne Srbije je Pančićev vrh sa 2.016 metara nadmorske visine i nalazi se na planini Kopaonik koja je ujedno i najrazvijeniji ski centar u zemlji.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Planinski vrhovi u Južnoj Srbiji

Najviši vrh Južne Srbije je Crno oko sa 1.881 metar nadmorske visine i nalazi se na planini Dukat.

Planina Dukat se uzdiže u jugoistočnom delu Srbije, u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom. Podnožje je prekriveno šumama dok se pri vrhu javljaju uglavnom livade i pašnjaci. Zbog nerazvijenosti manje je poznata široj javnosti.

Sa druge strane, Suva planina, koju je Jovan Cvijić nazvao “Alpi na jugu Srbije”, dobila je naziv Suva jer na većim nadmorskim visinama gotovo da nema izvora vode. Suva Planina je raj za avanturiste, ekstremne sportiste, alpiniste, planinare i sve ljubitelje netaknute prirode. Ima razvijen seoski turizam.

Komentari(0)

Loading