SRPSKI MEĐU NAJTEŽIM JEZICIMA SVETA Mislili ste da je teško naučiti nemački, razmislite opet! (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Nove studije izdvojile su najlakše i najteže jezike sveta

SRPSKI MEĐU NAJTEŽIM JEZICIMA SVETA Mislili ste da je teško naučiti nemački, razmislite opet! (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na pitanje koji su jezici najlakši ili najteži, jedan od često citiranih izvora je Foreign service intitute (FSI) sistem koji rangira jezike prema tome koliko dugo je govornicima engleskog govornog područja obično potrebno da nauče određeni jezik.

FSI sistem rangiranja sastoji se od pet kategorija, poređanih od najlakše do najteže na osnovu toga koliko sati učenja bi trebalo osobi da postigne profesionalnu veštinu.

Kategorija I obuhvata jezike za koje je obično potrebno oko 24-30 nedelja učenja, odnosno 600 do 750 sati nastave kako bi se dostigao nivo S-3/R-3, što je otprilike jednako nivou B2/C1.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U ovoj grupi našli su se jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu kategoriju II.

Kategorija III obuhvata jezike za koje je potrebno 36 nedelja učenja, odnosno 900 radnih sati. Tu se radi o jezicima s lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahili jezika.

Shutterstock
 

Srpski među težim jezicima

Kategorija IV odnosi se na jezike s još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski, što zahteva oko 44 nedelja ili 1100 sati učenja.

U ovu kategoriju pripadaju: albanski, amharski, armenski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bosanski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, letonski, litavski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, persijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenački, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

Kategorija V, ujedno i poslednja, sadrži jezike koji su izuzetno teški za govornike engleskog jezika i iziskuju 88 nedelja, odnosno 2200 sati učenja. Najviše truda treba tako za arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

Izvor: magazinnovosti

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading