NEVEROVATAN IZUM INŽENJERA IZ IVANJICE Da li je Srbin napravio patent koji je prekretnica za pravljenje struje?

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Izum se zasniva na ostvarivanju velike razlike u aerodinamičkom, otporu dvodelnih lopatica, rotora, vetroturbine.

NEVEROVATAN IZUM INŽENJERA IZ IVANJICE Da li je Srbin napravio patent koji je prekretnica za pravljenje struje?
Shutterstock

Dr Vojislav Кujundžić iz Ivanjice prijavio je Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije pronalazak pod nazivom „Leptirasta vetroturbina sa vertikalnom osom rotacije”.

Izum se, po opisu, zasniva na ostvarivanju velike razlike u aerodinamičkom, otporu dvodelnih lopatica, rotora, vetroturbine pri rotaciji oko vertikalne ose, piše.

Pronalazak ima promenljivi oblik lopatica, čiji se delovi šire ili sklapaju u odnosu na njihov radijalni nosač u zavisnosti od položaja pri rotaciji oko vertikalne ose i smera dejstva vetra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U aktivnom sektoru dejstva, vetar otvara lopatice, prethodno sklopljenih u horizontalni paket, širi ih, i sa vertikalnom aerodinamičnom površinom radijalnog nosača povećava otpor lopatice.

Otvorena lopatica velike površine, zajedno sa nosačem prolazi kroz aktivnu zonu dejstva vetra. Pri prelazu u neaktivnu zonu, vetar, sada sa zadnje strane dvodelne lopatice, sklapa krilca u horizontalni paket i sakriva ih iza radijalnog nosača.

U takvom sklopljenom obliku, lopatice, tokom rotacije, ne stvaraju otpor vazdušnoj struji kroz koju se probijaju. Ovaj problem vekovima je mučio inženjere, zbog čega su sve vetrenjače pravljene sa vertikalnom osom.

Izvor: RINA

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading