KAKO SE ENGLEZ ZALJUBIO U BEOGRAD Od njega se morao odvojiti sa najvećim bolom o čemu svedoči i knjiga "Srbija raj siromašnog čoveka"

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

U Beogradu je boravio 1896. godine u vreme kada se očekivala „istorijska“ poseta crnogorskog kneza Nikole I Petrovića. Herbert Vivijen, novinar i putopisac, je kao specijalni dopisnik „Morninga stara“ i „Dejli ekspresa“ putovao po Evropi, Africi i Balkanu.

KAKO SE ENGLEZ ZALJUBIO U BEOGRAD Od njega se morao odvojiti sa najvećim bolom o čemu svedoči i knjiga "Srbija raj siromašnog čoveka"
vikipedija

Grad je ostavio bolji utisak na gosta nego tokom zime, kada ga je prvi put posetio. Bio je jun, parkovi su bili divni, ulice svetle i čiste, i kako je zabeležio, „opšti utisak bio je udobnost i zadovoljstvo“. Vivijen primećuje kako je Budimpešta koju je prethodno posetio, neuspela imitacija Pariza, a da je Beograd sličan Budimpešti, ali manji čistiji i bolje uređen. Puno je zabeleženih zapažanja tokom boravka o arhitekturi, društvenom životu, običajima i svakodnevnom životu. Citiramo samo dva odlomka iz ove zanimljive knjige koja je korišćena u pripremanju naših programa:


„Kad u Srbiju odete u posetu, odmah se donosi poslužavnik sa jednom ili dvema posudama slatka, jednim sudom za kašičice, iz dva dela (jedan pun a drugi prazan), i izvesnim brojem čaša za vodu. Poslužavnik vam obično prinosi jedna ljupka kći iz kuće, ili, što predstavlja naročitu čast, sama domaćica. Samo u vrlo evropeiziranim kućama poslužiće vas devojka. Od vas se očekuje da uzmete punu kašičicu slatka i popijete gutljaj vode…“


Možda vas zanima:

„Spske pesme su, skoro bez izuzetka, pretežno melanholične. Srbin, mnogo više nego Englez, svoje zadovoljstvo pretvara u tugu. Posmatrajte ga kada sluša cigansku muziku-što je njegovo i moje osećanje najvećeg blaženstva-i možete ga videti utonulog u najmračnije dubine neizrecivog očajanja. On pokriva lice rukama, njiše se tamo-amo i, ako je muzika stvarno uzbudljiva, pušta tihu suzu. Tog trenutka on doseže granicu najveće ljudske sreće…“

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Kakve je emocije kod Vivijena pobudio Beograd, pokazuje iskreno priznanje, zapisano u knjizi, da je postao žrtva njegovog zavodljivog šarma i da se od njega mora odvojiti sa najvećim bolom. „ Ovo je, napisao je, neko novo osećanje: zaljubiti se u jedan grad.“

Izvor: beogradskesetnje

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading