ATENTATOR JE IMAO IME ARHANGELA I PRINCA Mučenički poslednji dani Gavrila Pricipa

M. M.

14:00

Zanimljivosti 0

Na današnji dan pre više od 100 godina preminuo je Gavrilo Princip.

ATENTATOR JE IMAO IME ARHANGELA I PRINCA Mučenički poslednji dani Gavrila Pricipa
Printscreen/Instagram

Gavrilo je bio okovan u samici u tvrđavi Terezin, gdje živio u teškim uslovima i bolovao od tuberkuloze. Bolest mu je toliko oštetila kosti da mu se morala amputirati desna ruka. U januaru 1916. Princip se bezuspješno pokušao objesiti peškirom.

Od februara do juna 1916, Princip se četiri puta sastao sa Martinom Papenhajmom, austrougarskim vojnim psihijatrom. Papenhajm je napisao da je Gavrilo vjerovao da bi se Svjetski rat desio, bez njegovih postupaka i da se „ne osjeća odgovornim za katastrofu”.

Gavrilo Princip je preminuo 28. aprila 1918. godine, tri godine i deset mjeseci nakon atentata. U vrijeme njegove smrti, oslabljen neuhranjenošću i bolesti, težio je oko 40 kilograma.

Na zidu ćelije u kojoj je umro Princip je napisao: "Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu...".

Strahujući da bi njegove kosti mogle postati relikvije za slovenske nacionaliste, zatvorski čuvari tajno su Principovo tijelo sahranili u neoznačen grob, ali češki vojnik koji je učestvovao u sahrani zapatio je lokaciju i 1920. godine Princip i ostali „Vidovdanski heroji” ekshumirani su i njihovi posmrtni ostaci prebačeni su u Sarajevo, gdje su zajedno sahranjeni ispod Kapele vidovdanskih heroja na groblju Svetih Arhangela, na kojoj se nalazi citat vladike Petra II Petrovića Njegoša:

„Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi”

 

Komentari(0)

Loading