NEVEROVATAN DETALJ IZ ŽIVOTA NIKOLE TESLE Ovu činjenicu iz biografije velikog srpskog naučnika Nikole Tesle sigurno nikada niste čuli ili pročitali

J. K.

20:11

Zanimljivosti 0

Mada se do sada mnogo toga saznalo, ovaj detalj je sigurno mnogima promakao.

NEVEROVATAN DETALJ IZ ŽIVOTA NIKOLE TESLE Ovu činjenicu iz biografije velikog srpskog naučnika Nikole Tesle sigurno nikada niste čuli ili pročitali
Profimedia

 

Pre gotovo 166 godina, 10. jula, rođen je Nikola Tesla. Za više od veka i po, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Ipak, jedan deo njegove biografije mnogi ne znaju.

Jedan detalj u vezi sa Teslinim životom, koji je malo kome bio poznat pojavio se u decembru 2019. i tada se saznalo da kršteno ime našeg velikog naučnika nije Nikola.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na društvenim mrežama pojavio se odlomak iz jedne knjige, u kom se tvrdi da je kršteno ime Nikole Tesle - Nikolaj.

 

 

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Preminuo je u svojoj 87. godini.Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading