UKUS I MIRIS TRSTA U BEOGRADU Prvi kafić u srpskoj prestonici kao italijansko dostignuće o kome su svi pričali

J. K.

11:11

Zanimljivosti 0

Osamdesetih godina, Beograd je bio kulturna prestonica tadašnje Jugoslavije.

UKUS I MIRIS TRSTA U BEOGRADU Prvi kafić u srpskoj prestonici kao italijansko dostignuće o kome su svi pričali
Shutterstock

 

Danas je u Beogradu nemoguće zamisliti dan bez espresa ili kapućina, bilo da u njima uživamo pre posla, na pauzi ili posle radnog vremena.

U blizini današnje Ruzveltove ulice na Zvezdari, na uglu Gobljanske i ulice Svetog Nikole, nadomak Novog groblja, daleke 1932. godine otvoren je bife „Promaja”, utočište za muževe koji su bežali iz kuća.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

To mesto bilo je preteča današnjih kafića, a spekuliše se i da je bife bio toliko mali, da je mogao da primi samo jednog gosta.

Stariji sugrađani se, međutim, sa setom sećaju septembra 1979. godine kada je prestonica bivše SFRJ dobila svoj prvi pravi kafić

 

Do otvaranja ovog kafića, Beograd je živeo više na orijentalni način u kome su kafane bile mesto višesatnog boravka. Ovo je bilo mesto rađanja nove klase u društvu bez klasa, na koje su dolazili svi oni koji su želeli da vide druge i budu viđeni. Ako ste želeli da upoznate beogradsku elitu, "Papagaj" je bio pravo mesto.

Popularnost „Papagaja” opisala je i grupa Električni orgazam kroz pesmu istog imena, a posle njegovog nastanka, kafići su postali trend koji se Beogradom širio velikom brzinom.

Prvi vlasnik “Zlatnog papagaja” bio je Nebojiša Spasić Biba, koji je posle dve uspešne godine napustio zemlju i otišao u Beč, gde je postao uspešan građevinski preduzimač. Lokal je 1981. godine kupio profesor Đura Kojić koji ga je držao otvorenog do 2004. godine, a onda je lokal promenio svoju namenu.

 

Sa oduševljenjem su pocupkivali uz zvuke tadašnjih muzičkih hitova, slušali šum kafe-aparata, navikavali se na kapučino, frape i tople sendviče. Ipak, nije svako mogao da priušti izlazak na ovo mesto.

Već naredne, 1980, otvoren je i drugi beogradski kafić – “Arkade” u Jovanovoj ulici, na Dorćolu, a zatim i “Crni petao”, “Galerija”, “Freska”, “Trozubac”, KP, “Košava”, “Cvetić”, “Klub 54”, “Nana”…

 


 

BONUS VIDEO

(Izvor: 011info.com, kaldrma.rs)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading