KOLO, VIŠE DO IGRE Našlo se na velikoj Uneskovoj listi kulturne baštine čovečanstva (VIDEO)

Lepote Srbije

21:30

Zanimljivosti 0

Sunce kao izvor života stari Sloveni nazivali su kolom. Kolo je u početku bila obredna igra koja se igrala u slavu sunca i života. Kolovrat, stari slovenski simbol, sa osam krakova označavao je neprekidan tok života, odnosno stalno kretanje prirode.

KOLO, VIŠE DO IGRE  Našlo se na velikoj Uneskovoj listi kulturne baštine čovečanstva (VIDEO)
Shutterstock

Kolo je vrsta kolektivne narodne igre. Kao deo izvođačkih umetnosti prisutno na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.

Kolo, kolo u tri, kolo u šest je veoma rasprostranjena narodna igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije i vitalan oblik tradicionalne kulture. Izvode ga međusobno povezani igrači, u kojoj prvi i poslednji igrači imaju posebno ulogu u određivanju kretanja, koje je obično po polukružnoj, a ređe po spiralnoj ili zmijastoj liniji. Kolo se uvek izvodi uz muzičku pratnju, koju igrači prate izvodeći različite vrste koraka. Osnovni obrazac koraka se izvodi kroz kretanje udesno, igranje u mestu, a potom, kretanje ulevo i igranje u mestu, uz kontinuirano pocupkivanje kolenima. Igranje u kolu je neizostavni deo svih okupljanja, privatnih i javnih proslava, a izvode ga pripadnici svih društvenih, profesionalnih i starosnih grupa, u seoskim i gradskim sredinama.

Kolo se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Godine 2017. Unesko je uvrstio kolo na svetsku listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading