OVO SIGURNO NISTE ZNALI Spomenik Pobedniku koji se nalazi na Kalemegdanu nije trebalo da bude tu, razlog je neverovatan!

J. K.

15:24

Zanimljivosti 0

Spomenik je svečano otkriven 1928. godine, za vreme proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i Srpske pobede u ratovima od 1912. do 1918. godine.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Spomenik Pobedniku koji se nalazi na Kalemegdanu nije trebalo da bude tu, razlog je neverovatan!
Shutterstock

 

Rad na spomeniku počeo je 1913. i trajao osam meseci. Meštrović je vajao i oblikovao skulpturu u kalupima i fiskulturnoj sali osnovne škole u ulici Kralja Petra I. Na sreću spomenik je izbegao uništenje za vreme Prvog svetskog rata jer je pred sam početak bio poslat u Austrougarsku, u Češku na livenje, gde je ostao do kraja rata.

Kada je konačno trebalo da bude postavljen, javila se polemika u javnosti oko lokacije najbolje za spomenik, usled nastanka novih okolnosti – iznad svega uništenja još jedne imperije, Austro-Ugarske koju je Kraljevina Srbija pobedila tokom Prvog svetskog rata i na kraju stvorila novi državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Delo vajara Ivana Meštrovića, Pobednik je prikazan kao nag muškarac naglašene muskulature i oštrih crta lica, zagledan u daljinu. Prvobitno je trebalo da bude postavljen na Terazijama, ali ženski deo javnosti bio zgrožen činjenicom da u centru grada stoji ’’go muškarac’’, pa je ipak odlučeno da bude postavljen na Kalemegdan.

U desnoj ruci Pobednik drži spušten mač, kao simbol mira, ali „spreman da reaguje na napad“. Većina Beograđana smatra da se u drugoj ruci nalazi golub, a zapravo je reč o jednoj grabljivici. Pobednik u levoj ruci drži sivog sokola, drevni egipatski simbol nepobedivosti i nesputane slobode.

 

Komentari(0)

Loading