JUNAŠTVO I PRKOS "POMORSKOG VOJVODE" Neprijatelju je glasno odgovorio "srpski se đeneral nikada ne predaje!"

M. M.

15:00 >> 11:14

Zanimljivosti 0

Učestvovao je kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima, komandovao bataljonom, postao general i ministar vojni (mart 1910 — februar 1911)

JUNAŠTVO I PRKOS "POMORSKOG VOJVODE" Neprijatelju je glasno odgovorio "srpski se đeneral nikada ne predaje!"
Printscreen

Ilija Gojković (Drenovac, 2. avgust 1854 — Jonsko more, 15. februar 1917) je bio srpski general i vojni ministar u vladi Kraljevine Srbije.

U Prvom svetskom ratu je bio komandant Moravske divizije prvog poziva (u bitkama na Ceru i Kolubari) a 1915. godine je bio komandant Timočke vojske, koja je uspešno branila granice Srbije od napada 1. bugarske armije, a istakla se u borbama kod Kačanika. Nakon povlačenja, zbog bolesti prebačen je na lečenje u Francusku.

Vraćajući se iz Francuske na Solunski front 1917. godine, u blizini Sicilije, nemačka podmornica je torpedovala brod Minas. Kapetan Anđelo Parodi je odmah požurio da ukrca generala u čamce za spasavanje kada ga je general Gojković prekinuo i rekao: Spašavajte prvo vojnike, a mi oficiri ćemo se poslednji ukrcati!

Kada je brod potonuo pred kolonom preživelih izronila je nemačka podmornica koja je zahtevala predaju. Čuvši ovo stari general je ustao i uzviknuo: Srpski se đeneral nikada ne predaje! - nakon čega je iz pištolja otvorio vatru na podmornicu.

Vojnici i oficiri su ga u znak poštovanja i se ćanja na herojstvo prozvali "pomorski vojvoda".

 

Komentari(0)

Loading