BLAGO ONOM KO POZNAJE OVAJ ZANAT Za deset dana zaradi se prosečna plata u Srbiji, Branko u voćnacima ima pune ruke posla
Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba.
Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen. Međutim, Profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
FOTOAPARAT STAR 100 GODINA I DANAS RADI Nalazi se u najstarijoj kafani u Dragačevu i čuva ratne tajne partizanskih odreda
Danas kad se svi bitni momenti mogu ovekovečiti mobilnim telefonima i fotografije odmah pogledati, zaboravljamo da je pre više od pola veka fotoaparat bio čudo tehnike, slike su od zaborava čuvale događaje i ljude, a na njih se čekalo danima.
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
FOTOAPARAT STAR 100 GODINA I DANAS RADI Nalazi se u najstarijoj kafani u Dragačevu i čuva ratne tajne partizanskih odreda
Danas kad se svi bitni momenti mogu ovekovečiti mobilnim telefonima i fotografije odmah pogledati, zaboravljamo da je pre više od pola veka fotoaparat bio čudo tehnike, slike su od zaborava čuvale događaje i ljude, a na njih se čekalo danima.
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
FOTOAPARAT STAR 100 GODINA I DANAS RADI Nalazi se u najstarijoj kafani u Dragačevu i čuva ratne tajne partizanskih odreda
Danas kad se svi bitni momenti mogu ovekovečiti mobilnim telefonima i fotografije odmah pogledati, zaboravljamo da je pre više od pola veka fotoaparat bio čudo tehnike, slike su od zaborava čuvale događaje i ljude, a na njih se čekalo danima.
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
FOTOAPARAT STAR 100 GODINA I DANAS RADI Nalazi se u najstarijoj kafani u Dragačevu i čuva ratne tajne partizanskih odreda
Danas kad se svi bitni momenti mogu ovekovečiti mobilnim telefonima i fotografije odmah pogledati, zaboravljamo da je pre više od pola veka fotoaparat bio čudo tehnike, slike su od zaborava čuvale događaje i ljude, a na njih se čekalo danima.
Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori. Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ivu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
"Do sada sam orezao oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno , stare su mušterije i kod ljih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji,ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar“, kaže Branko.
Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.
Kada donesete kući novu flašu maslinovog ulja iz prodavnice, ovo je prva stvar koju treba uraditi
Za ove korisne primene maslinovog ulja u kući sigurno niste znali.
ISKUSNI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJA KUPUS SALATA: Ovo ni prave domaćice nisu znale, evo u čemu je caka
Verujemo da o tome nikada niste razmišljali
ZBOG ČEGA BI PERŠUN TREBALO DA BUDE DEO SVAKODNEVNE ISHRANE: Začin koji nije samo dodatak ukusa
Peršun je široko rasprostranjena biljka u američkoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji
NIŠLIJA POHUJE ZOVU I PRAVI ZDRAVE SALATE: Bio je KUVAR na Hilandaru, a pokazao je i TRIK za OSVEŽENO LICE (VIDEO)
Neša Travka na svojim snimcima pohuje koprivu, zovu, čuvarkuću stavlja u salate
JEDINI SIN VUKA KARADŽIĆA ŽIVEO BEZ SRAMA: Odabrao svet skandala i poroka, na kraju ga se i SESTRA ODREKLA!
Jedini preživeli sin Vuka Karadžića trebalo je da osvetla očev obraz i nastavi njegovim putem, ali je odabrao svet skandala i poroka
Komentari(0)