KAKO SU LOBANJA I UKRŠTENE KOSTI POSTALI ČETNIČKI SIMBOLI Četništvo predstavlja nastavak srpske hajdučke tradicije

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Četnik nije samo ustanik, komita ili gerilac, već i neko ko se nakon posebne obuke šalje kao deo manjih odreda na specijalne zadatke.

KAKO SU LOBANJA I UKRŠTENE KOSTI POSTALI ČETNIČKI SIMBOLI Četništvo predstavlja nastavak srpske hajdučke tradicije

 

Svi ste već svesni toga da naši neprijatelji, bilo nacionalni, bilo ideološki, širom Balkana poistovećuju sve Srbe sa četnicima. Četnici su bivali, ali i dalje bivaju žrtve užasne propagande, od austrougarske tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, pa preko izrazito neprijateljski nastrojene jugoslovenske kinematografije i hiperprodukcije partizanskih filmova koje je finansirala jugoslovenska radnička klasa kroz poreze.

Pojam četnik, bez obzira na to kako ga percipiraju komunisti, Hrvati, muslimani, Albanci, Bugaraši i zapadna propaganda koja grca u neznanju, jeste izrazito afirmativan pojam u našoj nacionalnoj istoriji. Četnici su direktan nastavak (g)husarske, hajdučke, uskočke, ustaničke tradicije našeg naroda; izrazi tipa „hajduk“ ili „četnik“ su najprirodniji izrazi za srpskog ratnika sa mnogo dužom tradicijom od Drugog svetskog rata i nedavne serije građanskih ratova za jugoslovensko nasleđe.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Četnik nije samo ustanik, komita ili gerilac, već i neko ko se nakon posebne obuke šalje kao deo manjih odreda na specijalne zadatke. Pa tako, još od Balkanskih ratova kada su četničke jedinice pod komandom vojvode Vojina „Vuka“ Popovića bile zvaničan deo Srpske vojske i njena prethodnica sa specijalnim zadacima dejstava iza neprijateljskih linija, pa sve do formalnog formiranja prvih specijalnih jedinica na svetu (mesec dana pre britanskih komandosa koje se pogrešno smatraju prvim) „Četničkih jedinica Jugoslovenske vojske“ iz maja 1940. godine, četnici predstavljaju neodvojiv deo srpske vojne tradicije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Српска историја (@modern.serbian.history)

Naravno, u prljavoj propagandi protiv „strašnih“ četnika vlada ogromno neznanje i čista zla namera. To se najbolje ogleda po odnosu prema četničkim simbolima, prvenstveno lobanjom tj. „mrtvačkom glavom“ sa dve ukrštene butne kosti za koje se nema pojma šta zapravo simbolizuju i odakle dolaze u četničku ikonografiju.

Pre nego što se upustimo u objašnjenje toga šta znače četnički simboli, potrebno je da napomenemo da četništvo predstavlja direktan nastavak srpske hajdučke tradicije. Kao što je već poznato, četnici se prvi put pominju tokom dva događaja u Staroj Srbiji – današnjoj Severnoj Makedoniji. Prvi je Kumanovski ustanak, koji je bio ustanak srpskog naroda kumanovskog kraja početkom 1878. godine sa željom da se zajedno sa vranjskim srezom priključi Kneževini Srbiji. Drugi događaj je Brsjačka buna koju su potomci srpskog plemena Brsjaci podigli protiv turskog i kačačkog nasilja u Staroj Srbiji tokom 1881. i 1882. godine takođe sa željom priključenja Kneževini Srbiji, na prostoru između Bitolja, Ohrida, Prilepa i Kičeva.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by @bisermetohije (@bisermetohije)

Idejni tvorac četnika i četničkog pokreta bio je jedan Srbin rimokatolik iz Dubrovnika odnosno profesor i diplomata Matija Ban, po kome danas Banovo Brdo u Beogradu nosi ime. On je prvi put pisao o potrebi četničkog organizovanja i ratovanja Srba izvan Kneževine Srbije još 1848. upotrebivši pojmove „četnik“ i „četovanje“ po prvi put. Tri ključne ličnosti su zaslužne za institucionalno oblikovanje četničkog pokreta: lekar dr Milorad Gođevac iz Valjeva, veletrgovac i jedan od najbogatijih Srba svog vremena Luka Ćelović iz Trebinja i general Jovan Atanacković iz Negotina kao predstavnik srpske vojske. Oni su u septembru 1903. u Beogradu osnovali čuvenu „Srpsku revolucionarnu organizaciju“, a u njen centralni odbor ušli su još i srpski advokat i doktor prava iz Skoplja Vasa Jovanović, jedan od najčuvenijih političara u srpskoj istoriji Ljubomir Davidović koji je osnovao predratnu Demokratsku stranku, bogati veletrgovac i narodni poslanik u srpskoj skupštini Golub Janić iz Mavrova u Staroj Srbiji i akademik Ljubomir Stojanović iz Užica koji je bio jedan od najučenih ljudi tog vremena.

Oni organizuju srpski narod Stare Srbije za borbu protiv Turaka, albanskih kačaka i Bugara i ujedinjenje sa maticom – Kraljevinom Srbijom. Četnička akcija pamti neverovatne bojeve i junaštvo njenih učesnika, a da se jugoslovenska kinematografija fokusirala na istinite priče i događaje iz vremena plamena četništva umesto na izmišljene i fantastične priče Titovih partizana, mogla bi da stane rame uz rame sa tzv. vestern filmovima holivudske produkcije.

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading