SRPSKI KRALJEVI U IZRAELU Kako su se zahvalni Jevreji odužili Petru i Aleksandru Karađorđeviću

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Vremenom su šume zaboravljene, sve dok 2013. godine table koje su nestale nisu ponovo obnovljene.

SRPSKI KRALJEVI U IZRAELU Kako su se zahvalni Jevreji odužili Petru i Aleksandru Karađorđeviću
Printscreen

 

Krajem Prvog svetskog rata i sledeće dve decenije počelo je stvaranje budućih kontura jevrejske države. Načela proklamovana u čuvenoj „Balfurovoj deklaraciji“ podržala je i Vlada Kraljevine Srbije u trenutku svog progona, tako se Srbija našla među prvim zemljama koja je podržala ideju stvaranja jevrejske države.

Dvadesetih i tridesetih godina dolazi do razvoja veza između Srbije, odnosno Kraljevine Jugoslavije i tadašnjih jevrejskih prvaka i institucija u Palestini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U znak zahvalnosti Kralju Petru I Karađorđeviću za njegovu podršku cionističkim idejama i naklonjenosti prema Jevrejima, donacijama jugoslovenskih Jevreja i uz pomoć KKL-a (Jevrejskog nacionalnog fonda, Jewish National Fund, Keren Keyemeth leIsrael), devet godina po njegovom upokojenju, aprila 1930. godine zasađena je šuma sa 10.000 sadnica koja nosi ime Kralja Petra.

Kralj Petar nije jedini Karađorđević u čiju čast je zasađena šuma u Izraelu. Ta čast pripala je i njegovom sinu Aleksandru. Sredinom tridesetih godina dvadesetog vijeka, posle marsejskog atentata 1934. godine, na potezu između Haife i Nazareta, a nadomak kibuca Šaar Ha’amakim, osnovanog od strane jugoslovenskih i rumunskih Jevreja, aprila 1935. godine je održana svečana ceremonija sadnje šume/gore Kralja Aleksandra I Karađorđevića, kao izraz jevrejske zahvalnosti zbog njegove podrške stvaranju izraelske države i prijateljstvu prema domaćim Jevrejima.

Vremenom su šume zaboravljene, sve dok 2013. godine table koje su nestale nisu ponovo obnovljene u saradnji Ambasade Srbije i KKL-a spomen-table sa natpisima Kralju Petru i Kralju Aleksandru (hebrejskom, srpskom ćirilicom i engleskom) postavljene su u parku „Jicaka Rabina“ u Migdal HaEmeku. Takođe, zahvaljujući žiteljima kibuca Ginigar, koji se nalazi na obodu šume, Kralju Petru je postavljena tabla sa natpisom „Petrova šuma“, titulom i datumom sadnje.

Komentari(0)

Loading