BROD KOJI JE ZAPOČEO PRVI SVETSKI RAT Sa Bodroga su ispaljeni prvi hici na Beograd

M. M.

17:01

Zanimljivosti 0

Do zime 1914/15. g. brod je učestvovao u operacijama protiv Srbije.

BROD KOJI JE ZAPOČEO PRVI SVETSKI RAT Sa Bodroga su ispaljeni prvi hici na Beograd
Printscreen wikipedia

 

Ne zna se tačno po čemu je monitor Bodrog dobio ime, po staroj tvrđavi i središtu Bodroške županije kojoj je pripadala današnja Severna Bačka, ili (verovatnije) po reci Bodrog, severnoj pritoci Tise. Napravljen je 1903. godine, a porinut je sledeće godine u sastavu austro-ugarske rečne flotile. Do zime 1914/15. g. brod je učestvovao u operacijama protiv Srbije. U prepadu 28. jula 1914. godine ispalio je oko 23 časa nekoliko hitaca po naseljenim delovima Beograda, u napadu stradalo je dosta civila.

Bodrog je učestvovao u borbama u Rumuniji, Crnom moru i pri povlačenju nemačkih i austro-ugarskih vojnika iz Srbije, kada se nasukao na jednom dunavskom sprudu te je potopljen.  Ubrzo po završetku rata monitor je izvučen sa rečnog dna.

Printscreen wikipedia

Sa još tri rečna monitora, “Bodrog” je, prema Mirovnom sporazumu, pripao Kraljevini SHS (Jugoslaviji) i postao je deo njene rečne flotile u kojoj je plovio sve do 1941. godine, sa imenom “Sava”. Tokom aprilskog rata 1941. g. monitor “Sava” je polagao mine u Dunav na granici prema Rumuniji. Odolevši napadima nemačke avijacije brod se vratio do Zemuna, gde ga je posada 12. aprila 1941. g. potopila.

Ponovo je izvučen sa dna i plovio pod istim imenom u NDH, a posada ga je potopila 1944.  kod Slavonskog Broda i prebegla u partizane. Ponovo je podignut sa dna 1951. godine i služio je do 1959. godine kao poslednji monitor jugoslovenske rečne flotile. Nakod prestanka službe rashodovan je i služio je kao ploveći pristan na Dunavu i Savi.

2015. godine, brod je otkupilo srpsko Ministarstvo odbrane, sa namerom da bude potpuno obnovljen, te da brod, koji je započeo Prvi svetski rat, bude pretvoren u muzej. Skoro su radovi na restauraciji ovog monitora završeni i nalazi se na Savi u Beogradu.

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading