VELIKI BIČ BOŽIJI Da li se grobno mesto Atile Hunskog nalazi u Srbiji

M. M.

21:30

Zanimljivosti 0

Priča se da je Atila imao kamp nedakelo od jednog naselja u Vojvodini.

VELIKI BIČ BOŽIJI Da li se grobno mesto Atile Hunskog nalazi u Srbiji
Printscreen wikipedia

 

Veliki vođa Huna je ostao najzagonetnija ličnost svog vremena. Vladar koga su se svi plašili pa čak i njegovi najbliži ostao je upamćen kao „Bič Božiji“. Legende koje su se isprele oko njegovog imena su mnoge a nekoliko ih ima koje su vezane i za Srbiju.

Priča se da je Atila imao kamp nedakelo od jednog naselja u Vojvodini. U tom kampu njegova ćerka je preminula i od tada to naselje nosi ime po njoj, Ečka.
Verovatno najinteresantija legenda o Atili je o njegovom grobnom mestu.

Shutterstock

Meštani sela Krupac kod Pirota tvrde da se u njihovom selu nalazi ploča koja obeležava grob hunskog vladara. Naime pedesetih godina prošlog veka u nekoliko poplava Nišava je odnela nekoliko kuća u ovom selu, nakon čega se na mestu sa kojeg je reka nestala pojavila jedna kamena ploča za koju veruju da obeležava mesto Atilinog groba.

Arheolozi nisu potvrdili ove tvrdnje. Po njima Krupac se još u antičko rimsko vreme nalazio na bitnom rimskom putu Via militarisU ovom selu su se verovatno nalazile dve rimske vile, a okolina je pogodna za uzgajanje žitarica kao i vinove loze u brdima. Kamena ploča koju je Nišava otkrila verovatno potiče iz tog perioda.

Komentari(0)

Loading