MISTERIOZNO UTVRĐENJE KOD VRANJA Još jedna legenda o Kraljeviću Marku

M. M.

14:00

Zanimljivosti 0

Ulažu se napori da razvaline budu konzervirane i zaštićene od daljeg propadanja.

MISTERIOZNO UTVRĐENJE KOD VRANJA Još jedna legenda o Kraljeviću Marku
Shutterstock

 

Markovo kale je utvrđenje koje se nalazi na samo 4,5 kilometara od vranja. Svoje ime nosi po Marku Kraljeviću i turskoj reči za tvrđavu-kale.

Izvora o utvrđenju nema mnogo. Po nekima se jedno vreme zvalo Golubinje, a pominje se da je u vlasništvu kaznaca Miroslava, tepčije Kuzme, kaznaca Baldovina, kao i kralja Uglješe.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ivan Nikodinovic (@bujkan)

Legenda o Marku Kraljeviću i njegovom boravku u ovom utvrđenju je najpoznatija legenda vezana za ovaj prostor. Naime, kada je Marko morao da preda grad premoćnim Turcima, on je sasvojim Šarcem preskočio na istočnu planinu, a potom je zaplakao pa je planina dobila ime Plačevica (danas poznatija kao Pljačkovica zbog prisustva hajduka u prošlim vekovima).

Potom je Marko prešao na zapadnu planinu, te se pored crkve Svete Trojice prekrstio i od tada planina nosi ime Krstilovica. Između Plačevice i Krstilovice, ispod Markovog kaleta, nalazi se udubljenje u potoku gde seMarko navodno kupao.

Danas od Markovog kaleta nije ostalo mnogo. Ulažu se napori da razvaline budu konzervirane i zaštićene od daljeg propadanja. Na pola puta između Vranja i Markovog kaleta nalazi se, kraj puta, Markova ploča, za koju je, takođe, vezana legenda o Marku Kraljeviću.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vodič kroz Srbiju (@vodic_kroz_srbiju)

 

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading