DA LI STE ZNALI? 11. septembra 2001. godine u napadu na Svetski trgovisnki centar bilo je i Srba!

Jelena Vamović

14:00

Zanimljivosti 0

Kao i u svakom globalnom događaju, o kom priča cela planeta i u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, bilo je Srba i to ne samo onih koji su to svojim očima posmatrali, već, na žalost i onih koji su stradali.

DA LI STE ZNALI? 11. septembra 2001. godine u napadu na Svetski trgovisnki centar bilo je i Srba!
unsplash

 

I tako kada gledate i čitate o Titaniku, znajte da je sa Titanikom na dno Atlantskog okeana otišlo 19 Srba, ili u američkim Apolo misijama na Mesec radilo je sedmoro Srba inženjera koji su bili ključ takvog poduhvata itd. Uostalom, teško da ćete pronaći važan istorijski događaj u kome nema Srba.

I mnogi Srbi na Balkanu, kada krenu tako po automatizmu da govore sve najgore o Americi i zapadu, zaboravljaju da, recimo, u SAD, živi (po procenama Srpske pravoslavne crkve) oko 2 miliona Srba ili Amerikanaca srpskog porekla, u svim delovima te ogromne države. Srbi su počeli da naseljavaju Ameriku još početkom 19. veka, izgradili svoje institucije, a naša SPC deluje u svim delovima Amerike i da nema većeg grada u Americi bez hrama srpske Crkve.

I u ovoj priči o napadu na Njujork i Vašington nećemo pričati o napadačima-otmičarima aviona, od kojih je njih nekoliko ratovalo protiv Srba u Bosni ili da je čovek koji je osmislio 9/11 otmice aviona Kalid Šeik Muhamed ostao invalid i ne može da hoda zato što su ga Srbi ranili u Bosni ili da je Osama Bin-Laden bio državljanin Bosne i Hercegovine i široko pomagao Aliju i Bakira Izetbegovića i njihov džihad protiv Srba…

Ovog puta sećaćemo se dvojice Srba koji su tog dana poginuli u napadu na Svetski trgovinski centar (kule „bliznakinje“) u Njujorku. Njihova imena su Bojan Kostić i Vladimir Tomašević.

printscreen facebook

 

U trenutku napada, 11. septembra 2001. godine, Bojan Kostić se nalazio na 104. spratu severne kule, koja je prva napadnuta tog dana. Vladimir Tomašević bio je na poslednjem 107. spratu iste severne kule Svetskog trgovinskog centra, u prostorijama zvanim „Prozori sveta“ u trenutku kada se avion kompanije „Amerikan Erlajns“, koji je leteo iz Bostona za Los Anđeles zario u zgradu.

Avion kompanije „Amerikan Erlains“, na letu 11, između Bostona i Los Anđelesa, udario je u zgradu tačno u 8:46 sati ujutro i zario se između 93. i 99. sprata severne kule Svetskog trgovinskog centra. Svi ljudi koji su bili na tim i spratovima iznad, na žalost, nisu imali šanse da se evakuišu, bilo liftovima ili protivpožarnim stepenicama bilo putem helikoptera.

Bojan Kostić, rođeni Beograđanin, završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom gradu i bivši je košarkaš juniorskog pogona KK Partizan. Dobio je košarkašku stipendiju i završio finansije na Univerzitetu Ajova. Ubrzo zatim, počeo je da radi za finansijsku kompaniju „Kentor Ficdžerald“ koja se nalazila u severnoj kuli Svetskog trgovinskog centra, u prostorijama od 101. do 105. sprata.

Vladimir Tomašević, rodom sa Kosova i Metohije, odrastao je takođe u Beogradu, gde je završio Elektrotehnički fakultet i dobio posao u Kanadi, kasnije postavši potpredsednik kompanije „Optus biznis solušn“. Živeo je u Torontu, a u Njujorku se nalazio na seminaru iz informacione tehnologije.

I Bojan i Vladimir bili su iznad udara aviona u severnoj kuli Svetskog trgovinskog centra. Bojan je uspeo da se javi verenici Suzan i da joj ostavi poruku na telefonskoj sekretarici: „Avion je udario u zgradu, pokušaćemo da se evakuišemo“. Vladimir se nije javio supruzi Tanji u Torontu, koja je zapanjeno gledala vesti na TV-u, znajući da joj se suprug nalazi na vrhu jedne od zgrada.

I Bojan i Vladimir se nisu vratili svojim kućama i porodicama tog 11. septembra 2001. godine. U junu 2002. godine pronađeni su delovi tela Vladimira Tomaševića i on je sahranjen na Topčiderskom groblju u Beogradu. Bojanovo telo nikada nije pronađeno.

 

(Izvor: Istorija Srba)

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading