KRAGUJ, VSICE, NOVI ZASAD Kako su pojedini srpski gradovi dobili imena

M. M.

19:00

Zanimljivosti 0

Imena srpskih toponima vezana su za legende, svece, vladare i anegdote stanovnika. Ovo su neki od najzanimljivijih priča kako su srpski gradovi dobili imena koja nose danas.

KRAGUJ, VSICE, NOVI ZASAD Kako su pojedini srpski gradovi dobili imena
Shutterstock

 

KRAGUJEVAC

Kragujevac se prvi put pominje u turskom defteru sa kraja 15. veka pod imenom Kragujofča, a ime nosi po jednoj vrsti jastreba, kraguj, koji se koristio za lov. Danas se taj jastreb nalazi na grbu grada Kragujevca.

NOVI SAD

Grad osnovan na zalasku XVII veka (1694. godine) ranije je nosio imena Racka varoš (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz), a od 1748. on je Novi Sad (Neoplanta, Neusatz, Ujvidek). Na svim ovim jezicima, on znači isto – „novi zasad“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOVI SAD ONLINE (@novisad_online)

UŽICE
Mnogo toga u vezi sa istorijom Užica još uvek nije razjašnjeno, ali je jedno sigurno – ovaj grad nosi isto ime već najmanje sedam stotina godina. U jednom dubrovačkom dokumentu iz 1329. godine, pominje se kao Vsice, a o tome kako je dobio ime postoje brojne legende.

Po jednoj od njih, oni koji su se protivili Turcima bili su ograđivani, odnosno „vođeni u žice“, ali po njoj grad nije postojao (makar pod tim imenom) pre dolaska Osmanlija. Po drugoj legendi, u ovom gradu su izrađivana mala užad – „užice“, pa ga je nazvao narod po njemu. Treća legenda govori o anegdoti nekadašnjih Užičana koji su se odlobodili lopova i čuli njihovo „Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice“. Četvrta je možda i najrealnija: po njoj je grad nazvan po uskim i dugačkim njivama koje su se nazivale „užicama“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksa Aćimović (@lexa_photoo)

VLADIČIN HAN
Po predanju, ovaj grad dobio je ime po usamljenom hanu koji se nalazio na „carskom drumu“, u ataru sela Kalimance. Reč je o kući koju je, prema podacima publicist Tatomira P. Vukanovića, polovinom XIX veka podigao Stefan Grk. On je, dok je bežao od Turaka, sagradio han za prihvat karavana, ali i kako bi sam imao utočište. Kasnije je ovu kuću prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kojem je han nazvan Vladičin han. Oko hana je, potom, formirano naselje, koje je ime dobilo po ovoj kući. Inače, reč je o „mladom“ gradu – ono je prvi put pomenuto u pisanim izvorima tek pre oko 120 godina. Reč je o „mladom“ gradu – ono je prvi put pomenuto u pisanim izvorima tek pre oko 120 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Филип Спасић (@fitschkou)


 

Komentari(0)

Loading