DA LI JE SVE ŠTO POSTOJI STVORIO BOG ? Ajnštajnov odgovor na ovo pitanje će vas iznenaditi!

Na jednom času učenik hrabro odgovara na pitanje profesora o postojanju Boga, tvrdeći da sve što postoji jeste stvoreno od Boga.

albert ajnštajn
Shutterstock

Međutim, profesor postavlja kontrapitanje, ističući da ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo, što bi značilo da je i sam Bog zao.

Mladić je zatečen ovim argumentom, ali drugi učenik, Albert Ajnštajn, rešava da odgovori.

Ajnštajn prvo postavlja pitanje o postojanju hladnoće, objašnjavajući da hladnoća zapravo predstavlja odsustvo toplote.

Priča kaže da je Ajnštajn rekao kako tama zapravo ne postoji sama po sebi, već predstavlja odsustvo svetlosti, baš kao što hladnoća predstavlja odsustvo toplote. Kroz ove analogije, sugerisao je da se i zlo može shvatiti kao odsustvo Božanske ljubavi.

Na kraju, Ajnštajn je istakao da zlo nije stvoreno od strane Boga, već je posledica nedostatka Božanske ljubavi u ljudskom srcu – slično hladnoći koja nastaje kada nema toplote, ili tami koja dolazi kad svetlost izostane. Sudeći prema ovome, zlo nije aktivna sila, već stanje proisteklo iz udaljenosti od Božanskog prisustva.

"Bog nije stvorio zlo! Zlo je odsustvo Boga u čovekovom srcu, ono je odsustvo ljubavi, čovečnosti i vere. Ljubav i vera su kao toplota i svetlost. Oni postoje. Njihovo odsustvo dovodi do zla."

Sada je profesor zaćutao.

Ova priča nosi duboke filozofske implikacije o prirodi dobra i zla, i poziva na razmišljanje, sagledavajući zlo kao pasivno stanje koje nastaje u odsustvu ljubavi.

(Alo.rs/Ivana Petranović / Kurir)

Komentari(0)

Loading