ZLATNI PRESEK Čudesni niz brojeva, zovu ga i božanski a evo gde se sve nalazi

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Poznat i kao božanski broj, zlatni presek je matematičko-strukturalni pojam koji se najčešće veže za umetnost, jer je u istoriji umetnosti najčešće korišćen.

Božanski broj
Printscreen/Youtube

Fibonačijev niz ili zlatni presek oblikuje se rekurzivnom relacijom: nakon dve početne vrednosti, svaki sledeći broj je zbir dva prethodnika.

Prvi Fibonačijevi brojevi su 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34…

Ovaj niz je nazvan po Leonardu od Pize, poznatom kao Fibonači.

Ako podelimo svaki sledeći broj u Fibonačijevom nizu s njemu prethodnim, dobijamo broj približan 1,618, ovaj broj se pojavljuje gotovo svuda u prirodi, umetnosti i arhitekturi.

Neverovatno ali za zlatni rez ima još mnogo zanimljivih podataka koji su vredni pomena:

Molekula DNK sadrži genetski kod i ima dvostruku spiralu. Ako izmerimo dužinu molekule DNK, nećemo biti iznenađeni kada otkrijemo da dužina i širina DNK molekule odražavaju proporciju zlatnog preseka.

Leptirova krila i krila vilinog konjica takođe su u proporciji zlatnog preseka.

Ovaj broj se javlja veoma često u prirodi. Otisci prstiju slede ovu geometriju. Odnos između dužine ruke i podlaktice, dužine prsta i falange takođe se približava zlatnom preseku.

Ako podelimo broj ženki s brojem mužjaka pčela, dobijemo broj fi (Fibonačijev broj).

Broj spirala u suncokretovom cvetu je Fibonačijev broj. Ovo omogućava optimalno raspoređivanje semenki za rast.

Zlatni presek nije prisutan samo u ljudskom telu i prirodi, već se proteže i u svemir. Proučavanjem svemira, možemo prepoznati mnoge obrasce koji odražavaju zlatni presek.

U umetnosti, zlatni presek se koristi za postizanje estetske ravnoteže i privlačnosti. Mnoge poznate slike, poput Mona Lize Leonarda da Vinčija, konstruisane su koristeći zlatni presek. Dizajneri često koriste ovu proporciju za raspored elemenata i kompoziciju.

Neki tvrde da je Antonio Stradivari, poznati graditelj violina, koristio zlatni presek u konstrukciji svojih violina kako bi postigao optimalne proporcije i akustični kvalitet.

Već smo pominjali primenu zlatnog preseka u arhitekturi, ali vredi napomenuti da se  koristi i u dizajnu fasada, prozora, vrata, stubova i drugih arhitektonskih elemenata.

Neobično, zlatni presek se takođe pojavljuje i u finansijskim analizama.

Ukratko, zlatni presek je univerzalna proporcija koja se pojavljuje svuda, od prirode do umetnosti, arhitekture i finansija. Njegova prisutnost daje posebnu harmoniju i sklad u svetu oko nas. 
Dа li su ovаkvа delа u prirodi rezultаt slučаjnosti ili ne, ostаje pitаnje o kome čitаlаc može sаm doneti sud.

lovor

ZAMIRISAĆE RUČAK I VIŠE OD TOGA Čaj od ove biljke najbrže zaustavlja uporni kašalj i oporavlja pluća posle upale

Zanimljivosti

19:00

5 oktobar, 2024

Lovor ili lorber u starom veku je smatran za sveto drvo. Bio je simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale lovorim vencem. Lovorov list (lat. Laurus nobilis) ima dugu tradiciju upotrebe u različitim kulturama, uključujući i srpsku, koristimo ga kao začin ali on ima i mnoga druga korisna svojstva.

Komentari(0)

Loading