Da li znate da se na ovoj našoj planini nalaze čak 3 jezera? Legenda o njihovim nastancima još uvek se prepričava

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Iako njihovo poreklo nije prirodno, to nije sprečilo narod ovog kraja da istka legendu

Da li znate da se na ovoj našoj planini nalaze čak 3 jezera? Legenda o njihovim nastancima još uvek se prepričava
Rina

Zapadna Srbija prepuna je fantastičnih prirodnih predela i kad mislite da ste baš sve videli, ona vas uvek iznenadi.

Tako, na primer, u neposrednoj blizini Zlatara, pored netaknute prirode i pravih oaza mira, nalaze se i tri veštačka jezera, koja privlače posebnu pažnju.

Iako njihovo poreklo nije prirodno, to nije sprečilo narod ovog kraja da istka legendu, koja se vezuje za nastanak Zlatarskog, Radoinjskog i Uvačkog jezera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko biste zapitali nekog od zaljubljenika u mitove kako je došlo do nastanka Zlatarskog jezera, taj bi Vam rekao da je na prostoru sadašnjeg Zlatarskog jezera, kao i na površini na kojoj se nalaze Uvačko i Radoinjsko jezero, postojalo je ogromno Peštersko jezero. Prema legendi, ovde je živela i ogromna troglava aždaja, koju je ubio sam sveti Đorđe, ali, tokom borbe između Đorđa i aždaje, aždaja je u jednom momentu tako zamahnula repom da je okrnjila dobar deo šume u Krnjoj Jeli.

Vekovima kasnije, voda koja se nalazila u Pešterskom jezeru je počela postepeno da otiče i počelo je već i tlo da se primećuje. Tako su, od Peštarskog jezera, nastala tri manja jezera: Zlatarsko, Uvačko i Radoinsko jezero.

A pored ovih jezera, koja nesumnjivo privlače turiste, u podnožju Zlatara nalazi se i jedno specifično selo.

Selo Draževići

Ako ste skloni pravom avanturizmu i želite da posetite svaki pedalj predela i mesta u kojem se nalazite, možete obići selo pod imenom Draževići koje se nalazi između Nove Varoši i Zlatara.

Ovo selo je interesantno zbog toga što ne postoji saobraćajni put koji vodi direktno do njega, kao i to što ga je nemoguće pronaći na Google Maps.

Ovo selo koje broji svega nekoliko kuća, nalazi se sakriveno iza nepreglednog zelenila, njiva, šuma i ukoliko ga budete posetili, imaćete utisak da ste u kakvoj nedođiji i zaboravićete na sve brige i probleme.

(City magazine)

 

Komentari(0)

Loading