ARHEOLOŠKI BISERI SRBIJE Skrivena blaga van glavnih turističkih ruta

14:00

Turizam 0

Srbija je bogata arheološkim lokalitetima koji su često van mainstream turističkih ruta. Od Gamzigrada do Caričinog Grada, otkrivamo manje poznate lokalitete koji nude dubok uvid u istoriju i kulturu ovog područja.

ARHEOLOŠKI BISERI SRBIJE Skrivena blaga van glavnih turističkih ruta
Shutterstock

Dok su arheološki lokaliteti poput Lepenskog Vira i Vinče dobro poznati i posjećeni, Srbija krije brojna manje poznata mesta koja nude podjednako fascinantne priče iz prošlosti. Ova skrivena blaga pružaju posetiocima jedinstvenu priliku da istraže bogatu istoriju i kulturu Srbije van utabanih turističkih staza.

Gamzigrad, arheološki lokalitet u blizini Zaječara, jedan je od najvažnijih rimskih lokaliteta u Srbiji. Ovaj kompleks, poznat i kao Felix Romuliana, bio je carska palata cara Galerija, izgrađena u 3. veku nove ere. "Gamzigrad je mesto gde možete doslovno hodati kroz istoriju. Svaki kamen, svaka freska priča priču o moći i slavi Rimskog carstva," kaže arheolog Dragan Antić.

Viminacijum, antički rimski grad i legionarski logor, nalazi se u blizini današnjeg Kostolca. Ovaj lokalitet pruža posetiocima uvid u život Rimljana na Balkanu, sa dobro očuvanim amfiteatrom, termama i nekropolama. "Viminacijum je prava riznica istorije, gde možete istražiti kako su Rimljani živeli, radili i borili se," objašnjava vodič Marija Petrović.

Caričin Grad, poznat i kao Justinijana Prima, nalazi se u blizini Leskovca i predstavlja jedno od najvažnijih vizantijskih nalazišta u Srbiji. Osnovan od strane cara Justinijana I u 6. veku, ovaj grad nudi posetiocima jedinstven uvid u vizantijsku arhitekturu i urbanizam. "Caričin Grad je mesto koje osvetljava značaj vizantijske kulture na ovim prostorima. Njegovi zidovi i temelji svedoče o jednom velikom carstvu," kaže istoričarka Ana Jovanović.

Ovi arheološki biseri nisu samo turističke atrakcije; oni su važan deo kulturnog nasleđa Srbije, koji nam pomaže da bolje razumemo prošlost i njene uticaje na današnje društvo. Poseta ovim lokalitetima pruža nezaboravno iskustvo istraživanja i učenja o bogatoj istoriji ovog regiona.

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading