HAJDUČKA ČESMA Svedok bogate istorije, Dositej Obradović je želeo ovde da ga sahrane!

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Hajdučka česma je jedna od najstarijih i najpopularnijih beogradskih česmi. Iako tačan datum njenog nastanka nije poznat, veruje se da je podignuta krajem 18. veka. Ova česma se nalazi u istočnom podnožju beogradskog parka Košutnjak, desno od puta za Pionirski grad.

Hajdučka česma
Lepote Srbije/J.J.

Hajdučka česma je uređena tokom vladavine kneza Miloša i njegovog sina kneza Mihaila. Prvi zapis u kojem se pominje česma je testament Dositeja Obradovića, u kojem je izrazio želju da bude sahranjen pored nje. U zapisu iz 1828. godine se spominje uređenje česme, a u zapisu iz 1904. održan je prvi majski skup srpskih socijalista pored ove česme.

Hajdučka česma je obnovljena između 2001. i 2003. godine.

Sadašnji izgled česme datira s kraja 19. veka. Fasada česme je oblikovana u neorenesansnom stilu. Ima tri zasvedene niše sa lulama za vodu, koje su po vertikali podeljene jonskim pilasterima. Česma je široka 55 cm, a ukupna visina fasadnog dela je 350 cm.

Nedaleko od Hajdučke česme nalazi se mesto gde je 29. maja 1868. godine ubijen knez Mihailo Obrenović. Na tom mestu se nalazi podzidana zaravan sa niskim kamenim stubovima između kojih je razapet masivni ukrasni lanac. Mesto je okruženo ogradom od kovanog gvožđa.

Hajdučka česma i dalje predstavlja važan deo beogradske kulturne i istorijske baštine, privlačeći posetioce i meštane. Iako voda iz nje trenutno nije preporučena za piće, njena bogata istorija i arhitektonska lepota ostaju.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading