ZA 50 EVRA KUĆA SA BAZENOM: Smeštaj u ovoj banji već od 10 evra za dvoje! Od Beograda sat vremena vožnje

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Banje po Srbiji su već uveliko prepune turista, kako domaćih tako i stranih. U onim najpopularnijim, kapaciteti su popunjeni i traži se mesto više. Ipak u manje poznatim, kao što je Banja Ljig, smeštaj je još uvek moguće pronaći i to za male pare.

banja ljig
Printscreen/Facebook

Apartmani startuju već od 10 evra po noćenju, može se naći i za pet, kuće sa bazenom su 50 evra, dok je noćenje u hotelu 100 evra po osobi.

Iako je od Beograda udaljena oko 85 kilometara, odnosno na oko sat vremena vožnje kolima, Banja Ljig je manje poznato termalno lečilište smešteno u istoimenom mestu Ljig, u Srbiji. Do nje se vrlo lako stiže iz glavnog grada ali i okoline. Ova banja poznata je po svojim lekovitim termalnim izvorima i blatu, i omiljena je destinacija za sve one koji žele da se opuste u prirodnom okruženju i iskoriste blagodeti lekovitih termalnih izvora.

Banja Ljig i lečilište i atrakcija

Kao i za mnoge banje u Srbiji, za Banju Ljig mnogi kažu da je područje sa brojnim zanimljivim turističkim atrakcijama, a jedno od njih je i planina Rajac koja pripada sklopu valjevskih planina, udaljena samo 14 kilometara i koja pripada sklopu Valjevskih planina.

Na području Banje Ljig, otkriveno je nekoliko izvora termomineralne lekovite vode, a njena temperatura je oko 32 stepena. Hemijski sastav ovih mineralnih voda sadrži kalijum, kalcijum, aluminijum, mangan, gvožđe, natrijum, magnezijum, amonijum… Zbog svog sastava, voda se u terapijske svrhe koristi i kao voda za piće ali i putem kupki za lečenje različitih zdravstvenih stanja.

Najčešće bolesti koje se tretiraju i leče u Banji Ljig su:

Neuropsihijatrijske bolesti
Oboljenja perifernih krvnih sudova
Kožne bolesti (ekcemi, psorijaza)
Razni oblici reumatizma
Bolesti gastrointestinalnog trakta
Posttraumatska stanja koštano-zglobnog aparata

Osim toga, banja Ljig poznata je i po prirodnim lepotama, i nudi razne mogućnosti pa posetioci mogu uživati u različitim rekreacijskim aktivnostima, kao što su šetnje, planinarenje, biciklizam i ribolov u prirodi.

Cene smeštaja od 10 evra pa preko 100 evra

Cena apartmana za dve osobe u okolini banje startuje od 10 evra. Ovaj smeštaj ima i dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo, spavaću sobu sa dva kreveta, ali i besplatan parking. Slični apartmani izdaju se i za 25 i 30 evra.

Nešto veći studio može se iznajmiti za samo par evra više. Tačnije za 35 evra može se iznajmiti ceo studio sa kupatilom i kuhinjom i odvojenom sobom, bazenom u dvorištu, a u cenu domaćin nudi i doručak. Imajući u vidu opremljenost smeštaja, pogodno je za dve osobe ili dve odrasle osobe sa malom decom.

Za 37 evra moguće je iznajmiti kuću sa bazenom od 50 kvadrata, dok apartman za tri osobe košta 40 evra za jednu noć. Prema oceni vlasnika, moguće je da ugosti četvoročlanu porodicu.

Hotelski smeštaj po banjama u Srbiji je svakako malo skuplji od apartmana. Tako je i u Banji Ljig. Cene se kreću od 100 evra za jedno noćenje po osobi, i u tu cenu uglavnom je uključen doručak. Cena ove vrste ide i na više, u zavisnosti od usluga koje gost izabere, kao i da li želi uključene sve obroke.

Mesta u blizini banje koja vredi posetiti

U blizini Banje Ljig nalaze se različita zanimljiva mesta koja vredi posetiti.

Najpoznatije je planina Rajac, koja se nalazi na oko 17 kilometara od Banje Ljig. Putovanje između Rajca i Banje Ljig traje obično oko 20-30 minuta automobilom. Ovu planinu mnogi nazivaju i raj na zemlji, a često odlaze tamo i zbog pešačenja i relaksacije. Prelepa planina Rajac koja pripada sklopu Valjevskih planina i teži ka tome da postane drugi po rangu planinski centar ovih krajeva, upotpunjuje okolne prirodne lepote Banje Ljig.

Tu je takođe i Oplenac, brdo u blizini Topole, udaljeno oko 40 km od Banje Ljig, zatim poznato selo Garaši, smešteno na obroncima planine Suvobor, udaljeno oko 20 km od Banje Ljig, ali i Divčibare na oko 40 kilometara, odnosno manje od sat vremena kolima.

Hrana u Banji Ljig uglavnom tradicionalna, a ukoliko izaberete da vam spremaju domaćini, verovatno ćete uživati u najstarijim srpskim specijalitetima. Što se tiče cena, one takođe variraju u zavisnosti od objekta, ali svako nisu veće nego god kuće.

(Blic)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading