SRPSKA MONA LIZA je nastala dva veka pre Davinčijeve: Reč je o FRESKI iz manastira Sopoćani koja već 800 GODINA odoleva vremenu (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Remek-delo srednjevekovnde umetnosti, manastir Sopoćani, zajedno sa Starim Rasom prvo je istorijsko nasleđe koje se našlo na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1979. godine. Fresku apostola Filipa porede sa Mona Lizom, a evo i zbog čega.

SRPSKA MONA LIZA je nastala dva veka pre Davinčijeve: Reč je o FRESKI iz manastira Sopoćani koja već 800 GODINA odoleva vremenu (FOTO)
vikipedija/Sopoćani

Nedaleko od izvora reke Raške u blizini Novog Pazara manastir Sopoćane je podigao kralj Stefan Uroš I oko 1265. godine po ugledu na vizantiju, kao porodični mauzolej. Sama crkva manastira posvećena je Svetoj Trojici, a manastir je dobio naziv po slovenskoj reči "sopot", što znači izvor.

Uroševa želja da manastir bude porodični mauzolej nikada nije zaživela. Ni sam kralj nije u njemu bio sahranjen nakon smrti, ipak, u njega je prvo položena kraljeva majka, Ana Dandolo, mletačka princeza i prva srpska kraljica.

Freskopis manastira do danas se ubraja u najlepše na svetu.

O freskopiscima Sopaćana malo se zna, a do danas njihov rad spada u sam vrh srednjovekovnog zidnog slikarstva. Poznato je da je kralj Uroš I unajmio najbolje umetnike tog vremena, koji su u Srbiju stigli iz Carigrada.

Iako vreme nastanka manastira nije precizno poznato, jer je natpis na prstenu tambura kubeta u kome je bilo utisnuto vreme gradnje oštećen, smatra se da je oslikan između 1272. i 1276. godine.

Sveti Dimitrije Sopoćani

Manastirski freskopis spada među najlepše u Evropi, a neke od najpoznatijih fresaka su: Arhijereji se klanjaju Hristu Agnecu, Uspenje Presvete Bogorodice, prikaz mladih kraljeva Dragutina i Milutina, Sveti Apostol Filip…

SRPSKA MONA LIZA je nastala dva veka pre Davinčijeve: Reč je o FRESKI iz manastira Sopoćani koja već 800 GODINA odoleva vremenu (FOTO) vikipedija/Sopoćani
 

Mona Liza dva veka pre Mona Lize

Freska Svetog apostola Filipa na zapadu prozvana “Mona Liza pre Mona Lize” jedna je od najintrigantnijih umetničkih dela na svetu. Nastala čak dva veka pre Mona Lize Leonarda da Vinčija, a u narodu je bila poznata i pod nazivom Lepi Jovan.

Spušteni pogled i tajanstvene sopoćanske oči koje te prate gde god da se pomeriš već skoro osamsto godina odolevaju vremenu i surovim istorijskim događajima, a posetioce manastira ostavljaju bez daha.

Dvesta godina bez krova

U vreme Velike seobe Srba 1690. godine, stadao je i manastir Sopoćani. Pljačkajući po Srbiji, Turci su sa velelepnog manastira skinuli krov, a zub vremena urušio je i kupolu. Ipak freske su delom preživele, a manastir je obnovljen početkom 20. veka.

(Opanak)

vrnjačka banja

Kafa 150, a ručak za dvoje 1500 dinara: Cene u ovoj popularnoj srpskoj banji oduševile goste koji kažu - definitivno se ovde vraćamo ponovo

Turizam

12:00

20 februar, 2024

Osim već standardno popularnh planina poput Kopaonika i Zlatibora, tokom minulih prazničnih dana veoma posećena bila je i Vrnačka Banja, kroz koju je prošlo na hiljade posetilaca. Uredjeno šetalište i mnoštvo sadržaja primamili su goste iz svih delova Srbije, ali ono što je na većinu njih ostavilo pozitivan utisak jesu pristupačne cene.

Komentari(0)

Loading